13.2 C
Chișinău
vineri, aprilie 19, 2024

(FOTO) La Cobîlea a apărut, cu sprijinul Uniunii Europene și al Suediei, primul serviciu de catering și alimentație publică

În satul Cobîlea din raionul Șoldănești, a apărut, în premieră, un serviciu de catering și alimentație publică. Evenimentul de inaugurare a avut loc vineri, 16 decembrie 2022.

Uniunea Europeană, împreună cu Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene, au finanțat deschiderea întreprinderii sociale „Popasul Voievodului” la Șoldănești, în satul Cobîlea. UE a oferit un grant de 35.000 de euro, care a fost oferit asociației obștești „Bella Getica”. Această asociație a fondat SRL „Popasul Voievodului”, iar activitatea economică de bază a acestei întreprinderi este catering, servicii de alimentație publică”, a declarat Ana Ciurac, coordonatoare de proiect la Fundația Est-Europeană.

Potrivit Anei Ciurac, SRL „Popasul Vânătorului” și-a început activitatea de testare prin servicii prestate în sat la mese de pomenire, ceremonii și alte evenimente festive.

Servicii de alimentație publică într-o zonă cu potențial turistic

„Primăria Cobîlea va acorda întreprinderii sociale edificiul pe un termen nedeterminat gratuit. Avem un muzeu și o pensiune turistică, și iată anume acest proiect va oferi serviciile necesare, care va completa ceea ce este necesar pentru pensiunea turistică, și astfel vom putea să atragem turiști mai mult în localitate și în acest mod să dezvoltăm localitatea noastră”, a spus primarul localității, Angela Ababei.

„Satul Cobîlea este un loc pitoresc, aici se află și Stejarul lui Ștefan cel Mare, este și un muzeu al satului foarte drăguț”, a menționat Ana Ciurac.

Deocamdată, SRL „Popasul Voievodului” are patru angajați: directorul, un bucătar, un ajutor de bucătar și un ambalator.

„La mâncăruri reci avem bătute, salate. Avem clătite, răcituri, legume. La mâncare caldă avem sarmale, avem cartofii cu carne, plachie, cum se spune la noi. Putem să facem și la dorința clientului. Nu demult am făcut turte. Avem comenzi până la Anul Nou”, spune Ala Prisăcaru, directoarea întreprinderii sociale „Popasul Voievodului”.

„În primul rând, noi facem bucate pentru catering, pentru evenimente în satul nostru. Oamenii nu-s nevoiți să meargă în alte sate. Facem mâncare și pentru bătrâni nevoiași”, a mai spus ea, adăugând că așteaptă turiștii în sat: „Este hotel, este muzeu. Așteptăm să vină turiști, o să le oferim bucate tradiționale moldovenești”.

Prânzuri gratuite pentru bătrâni

„Vom ajuta în special persoanele defavorizate, bătrânii pe care chiar și acum îi alimentăm – 35 de persoane – cu prânzuri gratuite. Am vrut prin această întreprindere socială să încadrăm într-o activitate și interacțiune toate sectoarele – antreprenorial, public, social. Am dorit să deschidem locuri de muncă. Ideea de inovație constă în antreprenoriat social. Este plus valoarea și profitul pe care noi îl vom obține va fi pentru păturile social-vulnerabile ale comunității”, a adăugat Svetlana Mantea, președinta AO Bella Getica, care își dorește ca serviciile de catering și alimentație publică să contribuie la dezvoltarea turismului în satul Cobîlea, astfel încât să poată fi extinsă sfera serviciilor.

„Vreau să doresc asociației obștești și SRL-ului „Popasul Voievodului” capacitate de absorbție a fondurilor și în continuare. Mulțumesc Uniunii Europene și Suediei pentru încrederea pe care ne-a acordat-o în implementarea acestui proiect, mulțumesc Fundației Est-Europene și partenerilor de dezvoltare în implementarea acestui important proiect pentru satul Cobîlea”, a adăugat primarul Angela Ababei.

„Sperăm că vor apărea în curând și alte întreprinderi sociale în toată Republica Moldova, pentru că impactul social al acestor întreprinderi sociale este unul major – în primul rând de a rezolva o problemă a comunității sau de a crea locuri de muncă anume pentru persoanele din categorii defavorizate”, a punctat Ana Ciurac, coordonatoare de proiect la Fundația Est-Europeană.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente