16.2 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 27, 2024

10 tineri din raionul Călărași, dintre care cinci cu nevoi speciale, dezvoltă afaceri cu bani europeni (Video)

10 tineri din raionul Călărași, dintre care 5 cu nevoi speciale, au beneficiat de granturi pentru dezvoltarea unei afaceri, datorită proiectului „Tineri mai aproape de piața muncii”. Valoarea totală a granturilor oferite a fost de 12.000 de euro.

Unul dintre beneficiari este Tudor Bînzaru din Nișcani, raionul Călărași. Bărbatul a reușit să cumpere un tocător de crengi care îl ajută nu doar în propria gospodărie, dar îi permite să facă și un ban.

„La noi iernile sunt grele, multe crengi. Lumea are livezi, are vii, are copaci, cum s-ar spune, și ne-am gândit că ar fi o ușurință pentru lume, că nu are cine să taie. Cu el ușurezi munca omului. Ne gândim și pentru oameni, și pentru noi ca să fie mai ușor, ca să fie un venit. Pe viitor planific să mă dezvolt. Să mai cumpăr o semănătoare. Să mai cumpăr altă tehnică agricolă ca să pot să prestez servicii”, spune bărbatul.

O altă beneficiară este Olga Șîșcanu din orașul Călărași, care și-a dorit o afacere în domeniul serviciilor de animație. Visul a devenit realitate în primăvara acestui an, după ce a obținut grantul care i-a permis să obțină costumele dorite.

„Am procurat patru costume, dintre care un costum are două capuri, adică pot să zic că sunt cinci costume. Datorită acestor costume pot să merg la diverse evenimente – zile de naștere, grădinițe, școli, când se fac diverse eveniment în oraș. Planurile de viitor sunt mari. Vreau să mai particip la câteva proiecte pentru a dezvolta această afacere, deoarece în oraș noi nu avem așa servicii. Eu sunt prima care am adus costumele”, spune femeia.

De granturi au beneficiat și tinerii care începuseră o afacere. Dumitru Railean, din satul Păulești, și-a deschis acum 5 ani un service auto în orașul Călărași. Din suma obținută, bărbatul a reușit să cumpere utilajele necesare îmbunătățirii serviciilor oferite.

„Am utilizat toată suma. Deja resursele mele financiare au fost pentru instalarea utilajelor. Am procurat un elevator. Am procurat o sobă pentru a mă încălzi iarna și un chit pneumatic. Mă ajută foarte mult, pentru că principalul instrument pentru reparația unui automobil este elevatorul. Dacă nu este elevator, practic, ești fără mâini”, spune Dumitru.

Potrivit coordonatoarei de proiect, Rodica Stratan, în total au fost depuse 45 de cereri de participare în concurs, fiind selectați 10 beneficiari: „Toți acești tineri au participat la diferite traning-uri. La diferite instruiri, diferite work-shop-uri, unde au studiat despre domeniile de afaceri. Cum să scrie un plan de afaceri. Orientarea – cu ce s-ar putea ocupa, ce este mai întrebat pe piața muncii. Cum se pot implica, dacă unii dintre ei sunt cu dizabilitate. Din toți acești tineri, deci, acești 10 sunt câștigători care au fost mai activi, să zicem, mai cu inițiative”.

„Această sumă nu a fost alocată sub formă de bani. Fiecare beneficiar a prezentat organizației noastre bonurile de plată către furnizorii, de unde fiecare și-a luat echipamentul, în funcție de afacerea pe care și-au dezvoltat-o. Cu fiecare beneficiar, câștigător de grant, organizația a încheiat un contract de finanțare cu destinație specială, pe o perioadă de 10 luni. Dacă fiecare beneficiar a îndeplinit toate cerințele și au folosit echipamentul în scopul, cum au precizat în cadrul planului de afaceri, deci aceste echipamente vor trece în posesia fiecărui beneficiar”, mai spune Rodica Stratan.

Proiectul „Tineri mai aproape de piața muncii” a fost implementat de Asociația Obștească de sprijin a copiilor și tinerilor cu nevoi speciale, „Dorința” din orașul Călărași, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente