21.2 C
Chișinău
duminică, aprilie 28, 2024

Transformă cititul într-un hobby. Interviu cu psihologul Vera Budan

Cărțile au un rol esențial în viața unei persoane, satisfăcându-i nevoia de cunoaștere și divertisment.  Evoluția gadgeturilor și pătrunderea conținutului digital în viața noastră, ne-a făcut să acordăm mai puțin timp lecturii. Interesul pentru citit nu vine de la sine, ci se formează prin muncă, voință și perseverență. Vera Budan, psiholog clinician, psihoterapeut în abordarea Gestalt și autoarea a trei cărți, ne vorbește despre importanța lecturii, beneficiile acesteia și despre modul în care am putea transforma cititul într-o pasiune.

Care este importanța lecturii în viața omului?

– Lectura este foarte importantă, pentru că anume ea ne dezvoltă foarte multe abilități cognitive, pe lângă conținutul materialului citit.

Care sunt principalele beneficii ale cititului?

– Cred că ar trebui să scriu o pagină întreagă și tot nu aș acoperi toate beneficiile cititului, totuși voi încerca să dau câteva beneficii dintre cele mai importante, după părerea mea:

1. Citind ne antrenăm creierul, dezvoltăm arii evoluate ale acestuia și astfel, îl ajutăm să îmbunătățească numeroase procese, printre care imaginația, memoria, analiza și sinteza, atenția și multe altele;

2. Cititul este cea mai bună metodă de a acumula informații care ajută la un echilibru al nivelului dopaminei, neurotransmițătorul (sau poate îl știți ca fiind hormon), motivației și totodată a plăcerii, unul dintre hormonii care, dezechilibrați, duce la o predispoziție ridicată spre dependențe de orice gen;

3. Gândurile noastre pot fi direcționate util, dacă luăm o carte în mână, în loc să hoinărească în direcții în care nu ne dorim să meargă viața noastră. Așa cum bine știți, încotro îți merg gândurile, într-acolo îți va merge și viața;

4. Te ajută să rămâi curios și deschis spre lucruri noi, interesante;

5. Conținutul citit este o comoară foarte importantă care ne-o însușim, odată ce o descoperim.

Cum credeți, de ce o mare parte din tineri dedică puțin timp lecturii?

– La beneficiul nr. 2  am vorbit despre dopamină, păi  ea e de vină. Dacă aș extinde un pic ideea, atunci aș spune că astăzi  avem mult mai multe căi de a obține dopamină ușoară din ecrane, zahăr ascuns peste tot,  notificări,  jocuri sau pur și simplu un feed cu orice,  numai să nu se termine. Este mai dificil să ne menținem atenția pentru un timp  îndelungat  în subiectul dintr-o carte, decât să ne-o lăsăm furată în cine știe ce invenție creată special pentru a face capcane concentrării.

Cât timp ar trebui să dedicăm cititului?

– Cel puțin jumătate din timpul acordat activităților care servesc pe post de „distracții” pentru creier. Distracții în sens că nu sunt utile cu adevărat, dar și pentru că distrag atenția.

Cum ar putea fi motivați tinerii să transforme cititul într-o pasiune?

– Depinde cine vrea să îi motiveze,  dacă părinții, atunci ar trebui să înceapă de mici prin a citi ei înșiși și ulterior să le citească și copiilor, prin a face tradiții în care membrii familiei povestesc despre personajele preferate, alcătuiesc alte finaluri, ceva de genul ,,club de lectură”, doar că mult mai viu și antrenant. Dacă partenerii, atunci ar trebui să înceapă prin a povesti despre ceea ce au citit ei interesant, de ce le place să citească… Nu funcționează dacă acuzăm omul că nu citește, oricine am fi noi pentru el, a „recomanda” cu forța sau a dărui o carte care vrem neapărat să o citească, dar știm că doar noi ne dorim asta „pentru binele tău”.
Cel mai util este să ne motivăm noi pe noi înșine, asta pentru că funcționează mai bine. Cum o facem?  În primul rând căutăm un „Pentru ce?” foarte puternic pentru noi, apoi căutăm cărți potrivite pentru acest „Pentru ce?”

Cum putem afla ce fel de cărți ni se potrivesc?

– Mai întâi de toate trebuie să  observăm ce stări se declanșează în interiorul nostru atunci când citim și să vedem dacă ne plac aceste stări, pot fi chiar și de tristețe, dar dacă avem nevoie de ea acum, de ce nu?  Apoi ar trebui să ne întrebăm care ar fi direcția pe care vrem să o dezvoltăm în perioada următoare. Ce arie a vieții vrem să dezvoltăm? Cultură generală, pentru a ne simți mai erudiți? Partea financiară? Relațiile noastre? Modul în care devenim mai buni și mai fericiți?

Ce pierde un om care nu citește?

– Abilități, oportunități, o stare de bine, claritatea minții și multe, multe cunoștințe care nici un video nu le poate înregistra atât de bine în cap (pentru că se activează alte zone din creier). Da, exact, atunci când avem în față un ecran, chiar dacă avem un text pe el, în cazul în care acesta nu se află pe un program special de citit și este pornit internetul, se activează zone din creier care țin de luarea deciziilor. Această zonă devine prea solicitată. În schimb, o carte activează zonele care sunt responsabile de imaginație și de limbaj. Iată, asta și pierdem.

În contextul temei discutate, ce sfat aveți pentru tinerii de astăzi?

– Le recomand să citească mai mult, dacă își doresc să aibă în interior și în jur  o lume care să le aducă mulțumire.

Marina Chironeț, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente