Asociația Obștească „Mitropolitul Gurie Grosu” țintește spre binele suferinzilor

Din dorința de a promova activitatea și personalitatea Mitropolitului Gurie Grosu au creat o asociație care-i poartă numele. Ideea a venit din partea rudelor înaltului ierarh și a unor susținători ai valorilor promovate de Mitropolit. ONG-ul este implicat în multiple acțiuni culturale și de caritate.

Strănepoata Mitropolitului, Cristina Grossu-Chiriac, este unul dintre fondatorii Asociației „Mitropolitul Gurie Grosu”, care și-a început activitatea în 2014. Principala menire a organizației este valorificarea patrimoniului cultural-spiritual al distinsului ierarh al Basarabiei și propagarea operei sale didactice, istorice și spirituale. „Mitropolitul Gurie este o personalitate deosebită. Pe lângă faptul că a fost primul Mitropolit al Basarabiei, a fost cel care a binecuvântat Actul Unirii de la 1918, a avut curajul, în 1917, să publice primul Abecedar cu grafie latină”, spune coordonatoarea de proiecte a Asociației, Cristina Grossu-Chiriac.

Până acum, ONG-ul a organizat multiple simpozioane științifice, seminare, lecții și expoziții, în colaborare cu instituțiile culturale din țară. Recent a avut loc premiera filmului documentar „Gurie Mitropolitul”, „Documentarul, realizat din sursele financiare ale asociației, este dedicat celebrării a 100 de ani de la urcarea în treaptă arhierească a primului Mitropolit al Basarabiei. Totodată, pe parcursul ultimului deceniu a fost editată trilogia „Mitropolitul Gurie – misiunea de credință și cultură” și organizate multiple evenimente de promovare a valorilor culturale naționale”, mai adaugă Cristina Grossu-Chiriac.

Pe lângă activitatea culturală, asociația a reușit să readucă zâmbetul pe chipul multor oameni neajutorați. Cu sprijinul Asociației Filantropice „Pro-Humanitate” din Germania, membrii organizației au distribuit ajutoare umanitare: produse alimentare, haine, scaune rulante și medicamente în Chișinău, Ialoveni, Soroca, Criuleni, Orhei și alte localități, în sumă totală de peste 550 mii euro. Totodată, datorită acestei colaborări, Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Clinica „Emilian Coțaga” și alte spitale au primit bandaje, pansamente, mănuși de unică folosință, măști medicale, dispozitive medicale și paturi pentru pacienți.

În ultimii ani, Asociația Obștească a reușit să ofere mii de prânzuri calde bătrânilor nevoiași și persoanelor cu dizabilități din Soroca, Strășeni și Criuleni. ONG-ul a contribuit la deschiderea, în perioada rece a anului, a unor cantine sociale temporare. „Aceste persoane au apreciat bineînțeles și prânzul cald pe care-l livram, dar cel mai mult s-au bucurat că cineva le trece pragul și îi întreabă de sănătate. Ne priveau cu atâta căldură și recunoștință. Între timp, au devenit și un fel de membri ai familiei pentru noi și viceversa. Cea mai mare problemă pe care o au acești oameni nu este durerea sau foamea, dar singurătatea”, precizează coordonatoarea de proiecte a Asociației.

În 2019, organizația „Mitropolitul Gurie Grosu” a inițiat serviciul cantinei sociale mobile în orașul Ialoveni, susținut de proiectul de antreprenoriat social „Cu bine spre bine”, finanțat de UE, cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene.

„Proiectul contribuie la extinderea activităților noastre prin instituirea unui serviciu alternativ – cantină socială mobilă destinată persoanelor în etate aflate în dificultate din orașul Ialoveni și din satele din împrejurime. Datorită suportului European, am reușit deschiderea unei linii de producere a cuielor de construcție – prima de acest gen din Republica Moldova. Sperăm că acest atelier va genera suficiente resurse pentru a asigura activitatea continuă a cantinei sociale mobile. Jumătate din suma grantului, de 30 de mii de euro, a fost repartizată pentru procurarea utilajului necesar. Pot spune că suntem unicii producători de cuie din RM. Ținta noastră este binele”, spune reprezentanta organizației.

Cristina Grossu-Chiriac spune că datorită suportului și încrederii UE, dintr-o organizație simplă de familie, ONG-ul a devenit o asociație cu o strategie de dezvoltare și un plan de acțiuni concrete. „Fără suportul UE nu cred că reușeam să livrăm atâtea zâmbete, prânzuri calde și vorbe bune celor care au mare nevoie de suport, grijă și atenție. O societate civilă puternică îi poate face pe oameni să conștientizeze că viața bună la care toți visăm depinde, în primul rând, de implicarea și acțiunile fiecăruia dintre noi”, punctează Cristina Grossu-Chiriac.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Articolul precedentÎS „Taina Codrului” prestează servicii de alimentație publică și catering întru susținerea unui proiect social din comuna Ciorești
Articolul următorTârgul meșterilor populari desfășurat cu ocazia sărbătorii „Hramul orașului Chișinău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.