10.5 C
Chișinău
joi, aprilie 25, 2024

Târgul meșterilor populari desfășurat cu ocazia sărbătorii „Hramul orașului Chișinău”

Astăzi, 14 octombrie 2020, cu ocazia sărbătorii „Hramul orașului Chișinău”, au fost organizate mai multe târguri în toate sectoarele municipiului. În centrul capitalei s-a desfășurat târgul meșterilor populari, iar în celelalte sectoare au fost organizate iarmaroace cu produse ecologice a producătorilor autohtoni.

La târgul meșterilor populari sau Expoziția „TEZAUR FOLCLORIC” desfășurată în Scuarul Catedralei Mitropolitane, au fost invitați meșteri populari din Republica Moldova care au prezentat lucrările lor.

„Sunt membră a Uniunii Meșterilor Populari din Moldova și am fost anunțată despre acest târg organizat în centrul capitalei. Eu fac parte dintr-o familie de ceramiști și mă ocup cu confecționarea diferitor obiecte din ceramică decorativă și tradițională – oale și farfurii”, a spus membra Uniunii Meșterilor Populari, Savițkaia Baraghin Iarîna.

La expoziția de artă din centrul capitalei au fost prezentate lucrări de pictură, artizanat, costume populare, cioplit în lemn, floristică, port popular.

„Despre acest târg am aflat de la Uniunea Meșterilor Populari din Moldova, ei m-au îndrumat să vin aici. Eu mă ocup cu ceramica decorativă, confecționez obiecte din lut roșu”, povestește Tatiana Marinescu, membră a Uniunii Meșterilor Populari din Moldova.

La inaugurarea sărbătorii „Hramul orașului Chișinău” a fost inclus și un concert de muzică folclorică.

Șefa direcției de Cultură din Municipiul Chișinău, Valentina Volontir a menționat faptul că acest târg a meșterilor populari este dedicat sărbătorii hramului orașului Chișinău: „Știm foarte bine că din cauza acestei perioade pandemice, meșterii nu și-au dat întâlnire de mult timp și noi am decis să le oferim această șansă. Meșterii respectă toate normele necesare și au acceptat invitația foarte bucuroși. Ne-am propus să nu organizăm manifestări de amploare și de aceea în Municipiul Chișinău sunt 15 locații unde vor fi organizate astfel de activități. Doar acest eveniment este de muzică folclorică dedicată tradițiilor”.

„Evenimentul este organizat de Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău și face parte din programul amplu. Amplu ca și număr de evenimente și nu neapărat ca și amploare a evenimentelor, pentru că toate sunt organizate într-un format restrâns. Încercăm să respectăm cele câteva reguli de bază specifice perioadei în care suntem. Evenimentele se desfășoară în cadrul zilei hramului orașului”, afirmă prezentatorul concertului, Iurie Nistorică.

Persoanele prezente la eveniment au fost informate despre regulile care trebuie respectate în această perioadă.

„Informații despre acest eveniment am aflat de pe rețelele sociale. Evenimentul s-a organizat cu scopul ca oamenii să se culturalizeze, pentru că la aceste târguri vin persoane cu lucrări foarte frumoase care se referă la anumite tradiții populare. Deși sunt mai puțini oameni prezenți decât în ceilalți ani din cauza situației în care ne aflăm, oamenii prezenți se bucură de acest târg”, povestește Cristina Vasilașcu.

Evenimente culturale au fost organizate în toate sectoarele Municipiului Chișinău cu ocazia sărbătoririi hramului orașului.

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente