Fermierii și producătorii agroalimentari din Ungheni, Călărași, Nisporeni își vor putea comercializa produsele prin intermediul unei platforme online. „AGROCONEX” își propune să ofere o piață de desfacere pentru producătorii din această industrie. Platforma a fost creată de „Business InnoHub Ungheni”, care a beneficiat de un grant de 60 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei.
„AGROCONEX” își propune să devină o platforma regională, care să susțină dezvoltarea calitativă a sectorului agroindustrial, prin oferirea oportunității de interacțiune a vânzătorului și cumpărătorului pe întregul lanț valoric agricol.
„În acest mod, organizația își propune să ajute producătorii să-și realizeze marfa, să contribuie la creșterea potențialului „Business Hub-ului” prin valorificarea potențialului antreprenorial al regiunii și dezvoltarea companiilor existente din sectorul agroindustrial. Totodată, prin implicare directă, stabilim legături la nivel de lanț valoric, făcând posibilă întâlnirea tuturor actorilor pe aceeași platformă, care oferă soluții de identificare a partenerilor la fiecare etapă de dezvoltare a afacerii agroindustriale”, spune Angela Ciocîrlan, Directorul „Business InnoHub”.
Antreprenorii din regiune consideră că dezvoltarea unei astfel de Platforme i-ar ajuta să-și comercializeze mai ușor produsele. Denis Tanașciuc deține o afacere în domeniul cofetăriei și patiseriei în orașul Ungheni. Antreprenorul de 29 de ani spune că până la declanșarea pandemiei își comercializa produsele prin intermediul cafenelei și cofetăriei. Acum însă, vânzările online au crescut semnificativ. Antreprenorul spune că platforma ar fi un colac de salvare pentru producătorii din regiune.
„Orice piață de desfacere reprezintă un avantaj pentru întreprinzători. Noi, antreprenorii, trebuie să profităm de toate avantajele pe care ni le oferă Internetul, pentru a ne realiza produsele. Ar fi o metodă eficientă”, spune antreprenorul din Ungheni.
Și Olesea Cebotari, o antreprenoare specializată în producerea și comercializarea fructelor și legumelor, spune că un astfel de Marketplace online este foarte util și necesar. „Noi vom avea un spațiu unde să ne expunem marfa, iar cumpărătorul va avea posibilitatea să aleagă din varietatea de produse. Pe această platformă, clienții noștri vor putea să plaseze și comentarii și recomandări la produsele noastre. În alte țări, de mult timp există o astfel de practică”, menționează antreprenoarea de 32 de ani.
„AGROCONEX” este creată după ce organizația a accesat un grant de 60 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei, printr-un proiect implementat de Fundația Est-Europeană. Tot în cadrul aceluiași proiect, a fost creat și „Business InnoHub”, prin intermediul căruia mai mulți antreprenori au fost încurajați și ajutați să-și extindă sau lanseze afacerea.
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.