Liliana Palihovici este Președintă a Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, iar recent a fost numită în funcția de Reprezentantă Specială a Președintei în Exercițiu a OSCE privind dimensiunea de gen, transmite IVC Moldova.

Ambasada Suediei: – Dna Palihovici, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări. Recent ați fost desemnată în funcția de Reprezentantă Specială a Președintei în Exercițiu a OSCE, privind dimensiunea egaliății de gen. Felicitări! E de menționat că această numire coincide cu preluarea de către Suedia a Președinției în Exercițiu la OSCE, iar Suedia este o promotoare activă a egalității de gen. Ce presupune funcția pe care o îndepliniți, care sunt prioritățile strategice stabilite și angajamentele pe perioada mandatului de Reprezentantă Specială a Președintei în Exercițiu a OSCE?

Liliana Palihovici: – Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a discuta la acest subiect și de a-mi exprima repetat gratitudinea față de Suedia pentru mandatul încredințat. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru mine. Mandatul meu prevede o implicare activă în promovarea unei bune înțelegeri de către statele membre a OSCE a implicațiilor de securitate internațională care pot fi generate de inegalitățile de gen și din subreprezentarea femeilor în procesele de asigurare a păcii și securității, asupra democrației și dezvoltării durabile.

În același timp, voi lucra cu statele participante în oferirea recomandărilor cu privire la modul de implementare a angajamentelor lor internaționale și a angajamentelor OSCE în ceea ce privește egalitatea de gen și femeile, pacea și securitatea, inclusiv angajamente care reies din prioritățile identificate în Planul de acțiune de gen al OSCE din 2004 și Agenda pentru femei, pace și securitate. O alta sarcină care îmi revine este ca împreună cu echipa OSCE să urmărim evoluțiile din regiunea OSCE în domeniul respectării drepturilor femeilor și să asigurăm intervenția promptă și potrivită din partea structurilor OSCE în cazul constatării derapajelor de la angajamentele asumate în acest domeniu.

Deci , din cele menționate mai sus, este de înțeles că prioritățile mandatului meu în 2021 sunt prioritățile anunțate de Președinta în exercițiu a OSCE, Ann Linde în domeniul egalității de gen și ele sunt centrate pe consolidarea egalității de gen, a eforturilor de integrare a egalității de gen și a punerii în aplicare a întregii agende pentru femei, pace și securitate în regiunea OSCE, precum și a eforturilor statelor de abilitare economică a femeilor, ultima reprezentând o dimensiune care necesită și mai multă atenție din cauza degradării situației economice a femeilor în urma efectelor pandemiei.

Ambasada Suediei: – Egalitatea de gen între bărbați și femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înființarea sa. Deși s-au înregistrat progrese semnificative la nivelul UE și în cadrul statelor membre, totuși se consideră că mai este de muncit pentru a elimina discriminările dintre femei şi bărbaţi. Dar cum se descurcă Moldova la capitolul egalității de gen? Ce s-a făcut și ce ar trebui de făcut pentru sprijinirea egalității de gen în Moldova?

Liliana Palihovici: – În ultimul deceniu Republica Moldova cu susținerea partenerilor de dezvoltare, și în mod special cu susținerea Suediei, a Entității Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen, și a Uniunii Europene, a realizat mai multe acțiuni pentru combaterea stereotipurilor de gen, prevenirea violenței împotriva femeilor, abilitarea economică a femeilor și alte acțiuni centrate pe promovarea egalității de gen în toate domeniile de dezvoltare. S-au obținut și anumite progrese, printre care o ușoară îmbunătățire a participării femeilor în procesele decizionale, o anumită creștere a reprezentării femeilor în structurile de menținere a ordinii publice și în forțele armate, o îmbunătățire a cadrului legal pentru prevenirea discriminării și eliminare a inegalităților, inclusiv a celor de gen.

Însă aceste progrese încă nu pot fi considerate sau apreciate ca unele care au adus schimbarea ireversibilă în comportamentul și atitudinea societății moldave în domeniul egalității de gen. Autoritățile naționale trebuie să dea dovadă de voință politică pentru a realiza angajamentele naționale și internaționale cu privire la egalitatea și echitatea între femei și bărbați, pentru a asigura o reprezentare a femeilor de cel puțin 40 la sută în funcțiile publice de conducere, pentru ratifica Convenției de la Istanbul și implementarea ei, pentru a diminua discrepanțele salariale între femei și bărbați, pentru a crește implicarea femeilor în procesele de negociere și discutare a soluțiilor pentru reintegrarea țării.

Pentru atingerea obiectivelor pe toate dimensiunile susmenționate, Guvernul și Parlamentul trebuie să dea dovadă de mai multă consecvență în implementarea politicilor publice sensibile la dimensiunea de gen, să-și schimbe abordările în elaborarea bugetului de stat aplicând principiile bugetării sensibile la dimensiunea de gen, să sporească alocațiile financiare pentru susținerea antreprenorialului feminin, precum și pentru prevenirea violenței de gen și dezvoltarea serviciilor pentru asistarea victimelor violenței. Este important să ne asigurăm ca societatea înțelege că democrația veritabilă se construiește pe respectarea drepturilor omului și pe condiții create pentru afirmarea potențialului femeilor și bărbaților în beneficiul lor personal și al societății.

Sursa: ivcmoldova.org

Articolul precedent„Ia Moldova Acasă 3.0” – târgul producătorilor autohtoni
Articolul următorProgramul Național LECTURACENTRAL, ediția a 4-a, 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.