12.7 C
Chișinău
vineri, aprilie 26, 2024

Programul Național LECTURACENTRAL, ediția a 4-a, 2021

Programul Național LECTURACENTRAL este la cea de-a patra ediție și se va desfășura în trei etape. Programul va include întruniri online și offline în scopul promovării cărții și lecturii.

Prima etapă de realizare a Programului se va axa pe dezvoltarea competențelor bibliotecarilor din SNB, prin oferirea suportului metodologic necesar diversificării abilităților și competențelor necesare în organizarea activităților de formare a culturii lecturii, dezvoltării serviciilor/activităților online ale bibliotecilor și vor fi întreprinse următoarele acțiuni:

§Organizarea în lunile martie-aprilie a 4 traininguri (off/online) în cadrul Centrului de Formare Profesională Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării a BNRM, privind dezvoltarea competențelor bibliotecarilor în vederea realizării proiectului;

§Organizarea în lunile mai-iunie a 4 conferințe zonale (off/online) cu participarea grupurilor țintă de bibliotecari din patru zone geografice a Republicii Moldova: nord, centru-nord, centru și sud.

Obiectivele conferințelor vor urmări sprijinirea bibliotecilor în implementarea priorităților profesionale stabilite pentru anul 2021, diseminarea experiențelor de succes ale bibliotecilor participante la proiect, coordonarea activității bibliotecilor în vederea realizării ediției a patra a Programului Național LecturaCentral -2021. La această etapă, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și bibliotecile din SNB va realiza studiul sociologic „Lectura în comparație intergenerațională”.

În a doua etapă a ediției a patra a Proiectului cultural Programul Național LecturaCentral-2021, în lunile septembrie-noiembrie, bibliotecile SNB vor fi implicate în realizarea unor campanii și activități de amploare de promovare a cărții și lecturii, specifice Programului Național LecturaCentral pe parcursul celor trei ediții de la lansare.

Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cu funcția de principal actor de gestionare a proiectului, va coordona și organiza următoarele activități:

§Campania „Septembrie – nici o zi fără lectură” –în toate bibliotecile din SNB se vor organiza activități/ servicii privind dezvoltarea competențelor de lectură a utilizatorilor, promovarea cărții și lecturii.

§Conferința Internațională „Lectura ca bază pentru cultură, dezvoltare și cunoaștere”, ediția a treia, organizată în luna septembrie

§Campania 20 scriitori/ 20 întâlniri/200000 impact.În perioada septembrie/ octombrie vor fi organizate off/online întâlniri/dialoguri ale scriitorilor cu utilizatorii bibliotecilor din SNB. §Campania 10 cercetători/ 10 întâlniri. În perioada octombrie/ noiembrie, în scopul promovării științei deschise/ participative, va fi inițiat un ciclu de 10 lecții publice off/online pentru a disemina rezultatele cerectărilor din diverse domenii ale cunoașterii, a forma competențe de implicare în activități de cercetare participativă.

 Valoarea socială a ediției a patra a proiectului cultural Programul Național LecturaCentral, se va amplifica și prin realizarea unui program special de activități reunite în inițiativa de lectură –„Citește-mi, tată, o poveste”.

La etapa a treia a proiectului, va fi organizată festivitatea de totalizare a rezultatelor Programului Național LecturaCentral, ediția a 4-a, 2021, promovarea rezultatelor studiului realizat anual de BNRM Topul celor mai citite 10 cărți, editate în anul 2020.

Evaluarea proiectului se va realiza și prin prisma indicatorilor statistici de pe conturile paginii Facebook „Programul Național LecturaCentral”(https://www.facebook.com/pnlc.bnrm) și a datelor statistice din baza de raportare a bibliotecilor publice teritoriale ORT, monitorizată de către Centrul de statisticăa BNRM.

Popsuico Vlada
Popsuico Vlada
Vlada este o fire complexă. Îi plac dezbaterile și activitatea de reporter. Tema ei preferată de discuții este, probabil, drepturile femeilor.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente