1.1 C
Chișinău
marți, decembrie 3, 2024

TOMM REVIEWS, despre un local de la Nordul Moldovei – RockScor Brewery

Tomm Blănaru postează pe blogul „TOMM REVIEWS” diferite recenzii a mai multor localuri din Republica Moldova, și nu doar, de asemenea împărtășește cu cititorii săi și propriile încercări culinare. În acest material, publicat pe Facebook, Tomm a scris despre experiența sa la „RockScor Brewery”.

RockScor Brewery a fost deschisă în satul Ghindești (30 km de la Bălți) la sfârșitul lunii octombrie, anul 2020. Demult planificam s-o vizitez și iaca s-a ivit și ocazia. Fiind în vizită la prietenii mei din Bălți am decis, de comun acord, să tragem o fugă până acolo.

Prima impresie: Wow, just Wow! Cred că această berărie este un nou obiectiv turistic și ar putea deveni una din cărțile de vizită ale țării noastre…deci moldovenii pe lângă vin, mai pot produce și bere craft de calitate. „RockScor” este o afacere de familie, lansată din dragostea pentru berea artizanală de către familia Scorpan încă în anul 2018.

„Pandemia s-a început atunci când ne aflam la etapa finalizării proiectului și ne-a dat toate planurile peste cap. Am întâlnit greutăți la colectarea actelor, am trecut prin toată „birocrația”. Am monitorizat cu atenție toate lucrările de construcție pentru a nu avea probleme la final” – a declarat Mihai Scorpan (fondator RockScor Brewery).

Teritoriul pe care se află berăria se întinde pe o suprafață de 40 de ha. Înainte aici își desfășura activitatea o fabrică de zahăr, care între timp s-a bancrotat, lăsând în urma sa mai multe clădiri părăsite. O bună parte din teritoriu nu a fost valorificat deocamdată, dar planurile familiei Scorpan sunt grandioase. Din spusele lui Mihai, aici mai urmează a fi amenajate: o zonă pentru BBQ, un beer garden, o terasă și mai multe spații verzi pentru oaspeți.

Cei de la RockScor au propriile terenuri pe care au sădit hamei importat din SUA, Germania și Marea Britanie. Astfel, peste 3-4 ani la Ghindești se va fierbe bere din propriul hamei. La vară, oaspeții berăriei vor putea gusta și din legumele casei, care deja cresc în sera gospodăriei.

După ce ne-am plimbat puțin pe teritoriul berăriei, a venit rândul să intrăm în “святая святых” – locul unde se fierbe berea. Totul este curat și îngrijit, echipamentul nou – cu alte cuvinte: highest level. Foarte impresionant!În producerea berii sunt implicați doar doi oameni: Mihai și prietenul său de la facultate.

„Văzusem prin 2016 niște clipuri video unde oamenii produceau bere acasă, acest lucru m-a intrigat. În același an, am plecat în Germania, acolo am început să studiez tehnologia producerii berii. Am comandat online primul malț, hamei, apoi am revenit acasă și în vasele pe care le-am confecționat singur am început să fierb prima mea bere” – Mihai Scorpan.

Acum a venit rândul să mergem în pub. O bună parte din mese sâmbătă seară erau deja ocupate. Dacă decideți să veniți aici recomand să rezervați din timp o masă, pentru a nu face un drum lung degeaba.

Localul este drăguț, pereții sunt clădiți din cărămizi roșii, english style. Canapelele improvizate din niște paleți stilizați, însă sunt foarte comode.

Prețurile sunt acceptabile. Până a trece la descrierea bucătăriei, vă voi povesti pe scurt despre berea pe care am gustat-o la RockScor și care, deocamdată nu se găsește în meniul de bere:

Goze – este o bere germane, special înăcrită cu bacterii speciale ce produc acid lactic. La varianta clasică în fermentare au fost adăugate cireșe în sucul lor și coacăze negre.

Weizenbock – Berea se produce din malț ce a fost afumat în smoker-ul de pe teritoriul berăriei. O bere corpolentă, cu caracter. Me gusta!

Kolsch – Malțul și hameiul îi conferă berii un gust aromat. Gust mediu, amărui, culoarea pală, aurie. Din meniu am gustat doar Amber Ale (300 ml – 21 MDL, 400 ml. – 26 MDL, 500 ml. – 32 MDL). Gust de caramelă, prună, un pic amăruie.

Din beri mai puteți gusta: Deep (helles) – (500 ml. – 30 MDL), Highway of Zen (american wheat) – (500 ml. – 35 MDL), Phrenetic Echo (doppelbock) – (500 ml. – 34 MDL), Barrycuda (american lager) – (500 ml. – 30 MDL).

Am făcut un drum lung, așa că am gustat mai multe poziții din meniu. Dacă vă întrebați, nu am mâncat totul singur.

Salată Melanzana (310 gr. – 80 gr.)

O salată simplă, însă atât de gustoasă! Avem vinete coapte, cașcaval Philadelphia, roșii cherry, usturoi, ulei de susan, miere și nuci. O combinație perfectă! Cred că fiecare din voi poate găti singur acasă această salată! Eu am de gând s-o fac Recomand!

Salată Brassica (335 gr. – 70 MDL)

O salată ușoară, fresh, din file de pui, ciuperci champignon, roșii cherry și sos. Dacă doriți o gustare simplă, atunci comandați fără grijă.

Burger Pick-up (350 gr. – 105 MDL)

Am înțeles că e cel mai popular burger printre oaspeții localului și una din cele mai comandate poziții din meniu. Burgerul arată foarte sexy, iar gustul a fost pe măsură. Chiflă brioșă moale-moale și aromată, pârjoala din carne de vițel Black Angus, o felie de bacon, una de cașcaval și două sosuri: din parmesan și vișină. Cum ar fi spus Erros Ramazzotti: Bellisimo. Burgerul delicios.

Burger Bordo (340 gr. – 95 MDL)

Un alt burger care cu siguranță merită a fi gustat dacă ajungeți la RockScor Brewery. Aceeași chiflă brioșă cu pârjoală din Black Angus, însă de această dată a fost adăugat cașcavalul brie și sosuri din vin roșu și parmigiano. Complimente bucătarului!

Legume la grătar (190 gr. – 40 MDL)

Mi s-au părut cam fade, fără gust. Probabil, se datorează faptului că în această perioadă a timpului nu prea se găsesc legume cu gust.

File Mignon de vită (250 gr. – 160 MDL)

Mignon-ul a fost gătit medium. Fără prea multe comentarii: a fost perfect! Carnea fragedă, moale, gust irezistibil! File Mignon-ul a fost servit cu sos Bourbon! Chapeau!Din deserturi puteți comanda: creme brulee (90 gr. – 45 MDL), tartă din ciocolată (130 gr. – 55 MDL) sau ruladă merenga cu cremă de mascarpone și fistic (80 gr. – 47 MDL).

Eu am ales tarta din ciocolată, care mi s-a părut puțin cam uscată. Dar nu m-am întristat prea tare, căci berea și restul a întrecut cu vârf și îndesat toate așteptările mele.

**********

Textul îi aparține lui Tomm Blănaru, food blogerul care postează recenzii despre mai multe localuri din Republica Moldova, și nu numai. Tomm spune că nu se poziționează ca un expert culinar sau un critic de restaurante: „Sunt un simplu oaspete al restaurantelor, la fel, ca și toți cititorii mei, care sunt niște persoane în căutare continuă de noi senzații gustative! Sper că experiențele pe care le am în diverse localuri vor prinde bine și altor oameni cărora le place să mănânce gustos și să descopere locuri noi”, spune Tomm pe blogul său – TOMM REVIEWS.

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente