-5.8 C
Chișinău
luni, noiembrie 25, 2024

„Apa cu nitrați” i-a adus succes. Interviu cu Andrei Bordian

Andrei Bordian este un tânăr jurnalist de la Rezina, care, prin multă muncă și dedicare a reușit să se afirme în presă. Iar mai nou, a devenit și jurnalist de investigație. Este autorul anchetei jurnalistice „Apa care dăunează sănătății”, asupra căreia a lucrat aproape două luni. Subiectul a fost preluat de mai multe instituții media, ajungând și în atenția presei internaționale, iar cel mai important este faptul că datorită acesteia s-au produs schimbări la nivel local. Autorul a depus reportajul și la concursuri, care i-au adus tocmai trei premii: Locul I în cadrul Concursului „Premii pentru Jurnalismul de Mediu”; Locul II la Concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului 2021”; Diplomă cu mențiunea „Speranța Anului”. Mai multe detalii despre prima investigație care i-a adus succes, aflăm din interviul ce urmează.

Ce înseamnă pentru tine aceste premii?

Sunt niște premii mai speciale, la care nu m-am așteptat. Au venit atât de frumos, unul după altul, cu multe emoții pozitive. Este în primul rând o remunerare pentru munca depusă și o motivație ca să-mi  continui activitatea. Premiile obținute au și niște „bonusuri”: Am beneficiat timp de două zile de un schimb de experiență la București, unde m-am întâlnit cu mai mulți jurnaliști de investigație; Am primit o ofertă de muncă de la TV8, și iată-mă acum în echipa „Cutia neagră plus”, unde continui să fac investigații alături de jurnaliști de un mare calibru în domeniu. Dacă nu făceam investigația, nu erau toate acestea. Mă bucur de reușitele mele și sunt gata să muncesc mai mult.

Cum ți-a venit ideea ca să demarezi o anchetă despre calitatea apei de la izvoare?

Ideea o aveam o dată cu lansarea Proiectului media „Rezina în Obiectiv”. Când am făcut planificarea, printre subiecte am inclus și această problemă. Personal sunt foarte „alintat” la apa pe care o beau. Nu-mi place apa de la robinet, așa că deseori plecam de la izvoare cu apă gustoasă și conformă pentru consumul uman, cum ar fi „Izvorul Minunilor” de la Mănăstirea Saharna, unde apa este foarte calitativă. Dar mi-am pus întrebarea – oare cum e apa din celelalte izvoare de prin sate? M-am inspirat de la o altă investigație făcută de colegii de la Ecopresa, care a arătat că apa de la „Izvorul Tamarei” din Parcul Valea Morilor din Chișinău, testată la nitrați a dat un rezultat foarte grav – nivelul nitraților din apă depășește de două ori norma maximă.

Ce dificultăți ai întâlnit pe parcursul realizării investigației ?

Totuși, lucrul cu video e cu mult mai greu decât atunci când jurnalistul face doar text. E nevoie de imagini calitative, care se obțin greu, se selectează greu și se montează la fel de complicat. Printre alte dificultăți a fost o autoritate publică care nu ne mai răspundea la telefon, iar eu aveam mare nevoie de o reacție, căci fără ea nu puteam finaliza investigația. Dar nu m-am lăsat bătut și am expediat o solicitare în scris, la care am primit răspuns. Și stend-up-ul de la începutul reportajului  l-am filmat de câteva ori acasă, dar montând varianta finală am văzut că nu se potrivea. Se „cerea” ca anume să fiu la unul din izvoare. Așa că am mai făcut o deplasare până la cel mai apropiat izvor care a fost inclus în investigație, unde am fost filmat pe fonul izvorului și al murmurului apei, pentru ambianță plăcută. Dar și aici o altă problemă. Imaginile cu mine au ieșit cam întunecate. Am apelat la un expert de la Chișinău, care m-a ajutat la editare, și în final am ieșit bine.

Cu cine ai lucrat asupra anchetei?

Am lucrat împreună cu colegul meu Gheorghe Bencheci, un prieten foarte bun care mă susține de la început și m-a ajutat de fiecare dată când am avut nevoie. El a fost cel care a stat în spatele camerei de filmat și care a montat acest subiect, dar și celelalte.  Am beneficiat de un ajutor mare și din partea Liubei Șevciuc, jurnalistă de investigație, care ne-a ghidat la toate etapele prin care am trecut. Tot aici, folosindu-mă de ocazie, vreau să mulțumesc încă o dată Laboratorului „Ecosisteme naturale și antropizate” din cadrul Institutului de Ecologie și Geografie din Chișinău, care ne-a susținut foarte mult.   

Prin ce etape a trecut această investigație?

Mai întâi m-am documentat. Am intrat în posesia unei cercetări științifice din 2015, când au fost prelevate probe din 119 izvoare și cișmele din raionul Rezina. Analizând datele de atunci,  am văzut care erau izvoarele contaminate cu nitrați. Apoi, din acestea, am selectat izvoarele de la care oamenii consumă apă. Am urmat recomandările pe care le-am primit de la laborator și am cumpărat sticle cu apă plată de la magazin, am golit conținutul, am lipit etichete cu denumirea izvoarelor de la care urma să prelevăm probe. Apoi, am fost la fiecare izvor ca să luăm mostre de apă. Ne-am organizat astfel încât am ajuns la Chișinău, în laborator, cu apa rece de izvor. Următoarea etapă a fost să așteptăm rezultatele. Având rezultatele la mână, am revenit în cele trei sate ca să informăm oamenii și autoritățile locale. A urmat etapa de lucru migălos în fața calculatorului, când am făcut textul, iar apoi montajul, care a durat vreo săptămână. Apropo, vocea mea am înregistrat-o într-un studiou din Chișinău. Am vrut ca totul să fie la nivel. Mereu pun accentul pe calitate.

Ar fi necesară sustenabilitatea anchetei?

Da, evident, investigația poate să fie continuată chiar și la nivel național. Dacă să vorbim de Rezina, conform datelor pe care le dețin, în raion ar mai fi încă în jur de 20 de izvoare cu nitrați, unele și cu duritate mare. Sper mult să continui această investigație, cu gândul la sănătatea oamenilor care trebuie să știe despre calitatea apei pe care o consumă zi de zi.

Ce emoții ai trăit atunci când ai văzut investigația publicată?

Când am publicat investigația cred că aveam cele mai mari emoții. Speram ca presa națională să preia reportajul, dar așteptam și schimbări la nivel local în cele trei sate. Totodată, deși am verificat minuțios fiecare cuvânt, cifră, nume etc, continuam să mai verific ca să mă asigur încă o dată că am făcut totul corect.

Ce ai recomanda tinerilor jurnaliști care vor să facă prima investigație?

Pot doar să le recomand să nu renunțe. Dacă au o idee în care cred cu adevărat, atunci să găsească resursele necesare și neapărat un jurnalist bun în domeniul investigațiilor, dispus să-i ajute, de la care ar avea multe de învățat.

Marina Chironeț, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente