5.5 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ia „De Basarabia” uitată în secolul trecut, a reînviat în mâinile Cristinei Dan

Meșterița Cristina Dan este o tânără mămică în vârstă de 28 de ani, originară din Căușeni care prin talentul, munca și sufletul depus, uimește cu articole vestimentare originale și anume, ii naționale, confecționate manual chiar de ea cu multă dragoste și pasiune. Dintr-un simplu material și ață de bumbac dă viață iilor naționale care sunt expuse la diverse expoziții artistice.

,,Această obsesie a mea a apărut în timp ce eram însărcinată și eu fiind atât de pasionată de portul nostru național, de culorile acestuia și ornamentele care mă inspiră, am dat curs imaginației mele și am început să croșetez, să creez ii și astfel realizând mai multe articole am înțeles că îmi iese bine și am participat la un cerc de creație numit ,,La Șezătoare’’ de unde a și început progresul meu în această îndeletnicire.”

Cel mai important factor este dorința lăuntrică în crearea acestor lucrări pline de semnificație spune meșterița. Chiar dacă nu are studii în acest domeniu, Cristina creează cu multă măiestrie articole vestimentare naționale care bucură ochiul fiecărui moldovean ce le poartă. Articolele sale sunt cunoscute în mai multe țări dintre care Australia, Franța, Italia, Norvegia și purtate cu mare plăcere de doamnele ce le-au solicitat, spune ea. În spatele straielor naționale realizate de ea zile în șir care la prima vedere par simple se ascunde multă dăruire și muncă:

,,Este nevoie de multă muncă și nopți nedormite până realizez ceva frumos și calitativ și nu mă opresc până nu obțin rezultatul dorit.”

Un rezultat frumos cere și o investiție financiară pe măsură. Pentru a procura cele mai bune materiale Cristina scoate din buzunar sume impunătoare, dar nu și inaccesibile. Valoare spirituală pe care o transmite prin iile sale și bucuria pe care le-o crează clienților săi este tot ce contează, afirmă ea.

 ,,După cum bine cunoaștem calitatea este importantă de aceea e și costisitoare. În mare parte aceste comori autentice naționale – iile au o valoare sentimentală destul de mare, iar unii oameni nu înțeleg asta.  Ca să înțelegi valoarea materială a unui astfel de articol trebuie să aplici în practică crearea unui lucru ca acesta și atunci cu siguranță înțelegi cât valorează. Dar de fapt tot ce contează este sentimentul și stare pe care ți-o transmite o astfel de haină.”

Lucrările pe care le realizează îi sunt toate aproape de suflet fiindcă au fost create cu multă dragoste și dedicație și nu ,,le-a cântărit” niciodată valoarea sentimentală a acestora fiindcă toate o reprezintă.

,,Toate îmi sunt dragi, nu am una anume, dar pot spune că cel mai mult am muncit la ia care se numește ,,De Basarabia’’, am muncit la ea mai mult de un an și rezultatul este unul pe care mi-am dorit să-l obțin. Această ie este făcută cu exactitate după modelul vechi confecționată în anul 1905 și care se află în Muzeul Național de Etnografie și Istorie. Am păstrat toate detaliile, astfel că la prima vedere dacă ar fi puse alături nu le-ai putea deosebi.”

Meșteriță Cristina Dan a participat la diverse festivaluri naționale în care  s-a ales și cu premii remarcabile și asta o motivează să nu se oprească aici. Totuși ea speră ca ia națională să fie pusă în valoare mult mai mult de atât și ar dori ca lumea să nu-și piardă nicicând interesul pentru neam, cultură și tradiție. Spre final aceasta a venit cu un îndemn pentru tineri și anume acela de a se implica și participa în activități ce țin de păstrarea valorilor naționale, a portului popular și a tot ceea ce înseamnă poporul nostru basarabean.

Cristina Scoarță, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente