13.2 C
Chișinău
vineri, aprilie 26, 2024

Eu și România – o relație de 5 ani și 5 luni: Doina Gherțescu

Doina Gherțescu se află în România de 5 ani și 5 luni. În acest timp Doina i-a descoperit simțurile vizuale, auditive și cele gustative.

„Eu și România avem o relație de 5 ani și 5 luni. Cu siguranță, toată România e frumoasă și impresionantă, dar iubirea și devotamentul meu sunt față de Transilvania. Ne-am „întâlnit” în zorii unei zile de vineri și a fost dragoste la prima vedere. Târgu Mureș m-a primit cu brațele deschise și m-a învățat să îl îndrăgesc ca pe a doua casă. Ca să pot reda o mică parte din tot ce înseamnă România pentru mine, o să vorbesc despre ea, așa cum am cunoscut-o eu, cu toate simțurile.

Doina Gh. 2017
Doina Gh. 2017

Culorile

Verdele de Munte. Eu am ajuns într-o toamnă, traversând Cheile Bicazului și faimosul Lac Roșu, parte a Carpaților Orientali. Pot să zic că e una dintre cele mai impresionante priveliști – Versanți împăduriți în octombrie. Natura se întrece pe sine în fiecare toamnă, colorând fiecare bucățică de pământ, dar brazii, fiind mai pretențioși, nu-și schimbă haina. În ansamblu, avem stânci uriașe și munți de-un verde smarald, stropiți pe alocuri de arămiul obișnuit al toamnei.

Doina Gh. 2017

O altă parte frumoasă a României este arhitectura. Târgu Mureș, Sighișoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Oradea, chiar și București, te vor impresiona cu centrele lor vechi. Fiecare din ele a păstrat părți din istorie, astfel oferindu-ți șansa de a călători în timp pentru a te delecta de frumusețea și originalitatea acelor timpuri.

Gustul și Mirosul

Știm foarte bine că aceste două simțuri se completează reciproc, fiind imposibil să te bucuri pe deplin de unul în lipsa celuilalt. Dulce cu esență de rom. Pentru mine, dulcele în România e predominant. Acasă, de sărbători, mereu cumpăram desertul. Aici am observat că de sărbători, familiile se întrec la numărul de deserturi pe care le fac. Nu se opresc la unul singur. Am rămas impresionată de originalitatea deserturilor gătite, dar ce am observat în acești ani e că românilor le place foarte mult romul. Aproape fiecare a doua prăjitură e cu rom. În Ardeal, unul din deserturile tradiționale este Kürtős kalács, un „colac” copt deasupra jăraticului, apoi presărat cu zahăr și scorțișoară, un desert foarte delicios.

Doina Gh. 2017

Simțul tactil 

Cărți și trenuri. De când mă știu am fost pasionată de citit, de simțul filelor de carte și mirosul paginilor învechite de timp. Din acest punct de vedere, mi-am ales meseria perfectă – medicina, mă motivează să citesc mult mai mult decât înainte. Ce mi-a adus nou România? Mi-a arătat cum e să citești în plină viteză. Prima mea călătorie cu trenul a fost spre București, de 10 ore. La întoarcere, am devorat „Nuntă în cer” de Mircea Eliade și așa am ajuns să descopăr o nouă pasiune – cititul în tren. Pentru cei ce încă nu au încercat, le sugerez să o facă cât de repede.

Doina Gh. 2017
Doina GH.

Auzul – Sunetele

Strigăte și Vuvuzele. Până astăzi, mi-ar fi fost greu să aleg un sunet definitoriu pentru România, dar acum știu care e –  vocea poporului. Zilele astea, românii m-au impresionat până la lacrimi. Au ieșit din anonimat 600 000 de suflete, care și-au susținut punctul de vedere la unison, dând dovadă de curaj și fermitate. Aș vrea și noi să putem lupta la fel de sigur pentru idealul nostru.

Doina Gh. 2017

Al șaselea simț – experiența

Aici vreau să vorbesc în mod special despre oameni. Nu mi-a trebuit mult timp ca să îmi dau seama că oamenii sunt mai calzi și mai prietenoși. Oriunde nu ai merge, dai peste oameni binevoitori. Un exemplu din viața mea printre târgumureșeni – în anul I, eram în autobuz, trebuia să ajung la gară și nu știam drumul până acolo. În timp ce îi ceream pe telefon ajutorul unei colege, m-a auzit o doamnă și mi-a zis că îmi spune ea unde să cobor. Când am ajuns la stația care îmi trebuia, un alt domn s-a oferit să coboare cu mine și să mă conducă până la gară, chiar dacă nu era stația lui. La toate magazinele, farmaciile, brutăriile, vânzătorii te întâmpină cu zâmbetul pe buze și la sfârșit îți urează „o zi bună” într-o manieră cât se poate de călduroasă. Pentru cei care au nevoie de o doză de pozitivitate, îi invit să viziteze Transilvania și să interacționeze cu oamenii de aici, sunt sigură că o să plece acasă încântați și cu sufletul mai cald.

Doina Gh. 2017

În concluzie, România e o țară cu de toate. Ai parte de natură mirifică, orașe cu arhitectură impresionantă și oameni nemaipomeniți. Pentru mine România e a doua casă. Mi-a oferit șansa de a învăța la una dintre cele mai bune universități din țară, mi-a arătat ce înseamnă învățământ corect, necompromis de un sistem corupt, mi-a permis să mă implic în o multitudine de activități ce țin de facultate, dar și de voluntariat în domeniul sănătății, mi-a scos în cale prieteni buni, m-a maturizat și nu în ultimul rând, mi-a adus jumătatea. Asta e România care m-a cucerit”, povestește Doina Gherțescu.

Doina Gh. 2017

Sursă foto: arhivă personală

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente