8.9 C
Chișinău
joi, aprilie 25, 2024

Sergiu Guțu: „Fotografia este proiectarea realității pe suprafața memoriei noastre”

Sergiu Guțu face fotografii deja de 12 ani. Din anul 2018 este și fondator la Studioul Foto Felinar. La începutul carierei sale făcea parte dintr-o echipă cu care colabora la diferite evenimente, el se ocupa de video. Cum a ajuns să-și transforme pasiunea într-o afacere, dar și alte secrete din domeniul fotografiei, vedeți în interviul de mai jos.

– Când și cum ai făcut primul pas de a transforma pasiunea pentru fotografiat într-o profesie?

– Totul a început cu 12 ani în urmă ca o simplă pasiune, care treptat a devenit o profesie. De la început mă ocupam cu video, aveam o echipă cu care lucram la diferite evenimente. La un moment dat am fost nevoit să înlocuiesc activitatea unui fotograf din echipa noastră și mi-am dat seama că îmi place să fotografiez, așa și a început totul.

– Cine te susține, te ajută cu sfaturi în activitatea pe care o ai?

– Persoanele cele mai apropiate sunt cele care mă susțin în activitatea mea, sunt primii și cei mai sinceri critici pe care îi am. De la început au fost părinții, și anume mama, care privea cu mare plăcere și curiozitate toate lucrările mele, iar acum este soția mea, care mă susține atât în calitate de fotograf, cât și în toate activitățile mele personale.

– De ce ai optat pentru deschiderea studioului foto Felinar?

– Ca orice fotograf visam să am un studiou propriu, acest lucru este foarte complicat, deoarece cere multe investiții și cunoștințe nu doar în domeniul fotografiei, dar și alte domenii precum cel al economiei și altele. Timp de mulți ani, acumulând informația necesară și procurând tehnică diferită specifică pentru studiou, mă apropiam mai mult de visul meu. Cea mai mare problemă, initial, a fost spațiul, la un moment dat soția mea m-a încurajat să pornim această „aventură” deloc „dulce” și deja de doi ani activăm în cadrul Studioului Foto Felinar. 

– Dacă ar fi să dai o noțiune proprie a fotografiei, care ar fi aceasta?

– Fotografia este proiectarea realității pe suprafața memoriei noastre, este o artă foarte frumoasă, o lume pe care o privești cu alți ochi.

– De ce ai avut nevoie ca să devii un fotograf profesionist?

– Poate o să vă dezamăgest, dar nicidecum nu de o cameră foto profesională. Pe primul loc este dorința, răbdarea și multă muncă. Nu am făcut studii la vreo școală de fotografie, pentru că toată informația necesară am găsit-o în diferite cărți, articole și pe youtube, trebuie doar să ai dorința să înveți desinestătător.

– În ce mod a influențat perioada de carantină asupra desfășurării activității tale?

– Conform legii, a trebuit să ne adaptăm și am închis ușile studioului pentru clienți. Am intrat în carantină, desigur, a fost o lovitură pentru toți, nu doar în lumea fotografiei.

– Ce sfat ai pentru cei care doresc să se dedice pasiunii lor în acest domeniu?

– Să nu aveți frica de a experimenta ceva nou, de a greși, dar nu uitați nici să trageți concluziile corecte din aceste greșeli, astfel totul va fi bine.

Fotografii: Arhivă personală

Zinaida Capațina

Acest material a fost realizat de echipa „URMA ta” în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală”, implementat de Asociația Obștească „Internews-Ucraina” cu suportul Suediei.

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente