Anastasia Carp este o tânără originară din Moldova. Deja de doi ani aceasta își face studiile la Școala Superioară de Economie, specialitatea Business și Management Internațional din Sankt Petersburg, Rusia. Orașul a captivat-o din prima și chiar s-a dovedit a-i satisface așteptările și necesitățile studențești. În acest articol, Anastasia a identificat 10 lucruri specifice orașului Sankt Petersburg care, după părerea sa, ar putea inspira și Chișinăul.

1. Spațiile creative

Spațiile creative în Sankt Petersburg reprezintă o sinteză comercială și culturală. Galerii, auditorii, dar și magazine, restaurante și studiouri. Acolo sunt organizate evenimente precum expoziții, prelegeri, proiecții de film, festivaluri și concerte. În spațiile creative de obicei sunt cele mai interesante săli de spectacol, care atrag tinerii, iar atmosfera în aceste spații este corespunzătoare activităților. Petrecerile în stil underground le-aș căuta anume în aceste locații.

2. Prelegeri, concerte, proiecții de film

Selecția de evenimente din Sankt Petersburg este destul de mare. Spre exemplu, în fiecare zi de miercuri, în una din cafenelele mele favorite, sunt organizate proiecții de film, înscrierea pentru care se face online. În acest program este inclusă cafeaua (din cont propriu, desigur), filmul și discuția filmului cu un critic, psiholog sau culturolog invitat.

Un astfel de sistem funcționează la multe evenimente: intrare gratuită pentru toți cei care s-au înregistrat în prealabil.

Proiectul meu preferat, probabil, este CreativeMornings. Și nu datorită faptului că vizitatorii sunt serviți gratuit cu prăjituri delicioase și iaurturi. CreativeMornings sunt prelegeri gratuite care se desfășoară lunar în peste 190 de orașe din întreaga lume. Mi-aș dori ca și Chișinăul să devină parte a CreativeMornings!

3. Chifle – sunt peste tot!

Continuând subiectul prăjiturilor delicioase – magazinele de patiserie din Sankt Petersburg sunt la fiecare pas, și aceasta nu este o exagerare. La două minute de căminul unde locuiesc sunt 3 brutării. Cererea de coacere este mare, nesurprinzător. Este delicios, iar prețurile sunt foarte accesibile. Pentru o bucată de tort „Smântânel” în cel mai popular magazin de patiserie din oraș, trebuie să achitați doar 49 de ruble (~ 13 lei).

4. Skateboard, role, scutere, biciclete…

Eu locuiesc pe insulă și de fiecare dată mergând de-a lungul promenadei, în sezonul cald întâlnesc oameni de vârste diferite, care patinează pe role, se plimbă cu skateboard-ul sau scuterul. De câteva ori chiar mi s-a propus să mă alătur clubului patinatorilor pe role. Zonele pietonale cu drumuri bune vă permit să practicați oricare dintre aceste sporturi, fără teamă să nimeriți într-o gaură sau sub o mașină.

La 10 minute de căminul unde locuiesc, în locul unei foste fabrici a fost construit un spațiu creativ imens, cu restaurante, studiouri creative și o galerie. Aici se organizează concerte și târguri, iar în restul timpului spațiul este deschis tuturor celor care doresc să meargă acolo pe un skateboard, scuter sau orice. Cel mai tare lucru este că această clădire e deschisă și iarna, deci zăpada nu afectează practica!

5. Nutriție și veganism

Cererea produselor alimentare ecologice din Sankt Petersburg a crescut semnificativ în ultimii doi ani. Acum în cel mai apropiat magazin puteți găsi o alternativă la mâncarea obișnuită, spre exemplu găsiți produse cu un conținut ridicat de proteine, fără adăugarea de grăsimi și zahăr dăunătoare și produse de origine vegetală.

În plus, în afară de dezvoltarea rapidă a lanțurilor de magazine cu produse ecologice/vegane, standurile cu o „dietă sănătoasă” pot fi găsite chiar și în magazinele de produse cosmetice (cum ar fi „Alina” sau „Casa curată” în Chișinău).
Sankt Petersburg mai are și o varietate de restaurante vegetariene. Și favoritul meu – îl puteți găsi în majoritatea cafenelelor – cafeaua cu lapte vegetal. Ador cafeaua cu lapte de cocos!

6. Vremea rea – nu este un motiv pentru a refuza o plimbare.

Este un stereotip că în Sankt Petersburg mereu plouă. Cu toate că, într-adevăr, în medie aproximativ doar 30 de zile din an sunt senine. În aceste zile este greu să te deplasezi prin centrul istoric al orașului – oameni sunt peste tot. Și în mod paradoxal, în zilele rare de soare, prefer să stau acasă: mi-e greu să mă aflu în mulțime. În Chișinău, spre exemplu, în zilele ploioase majoritatea activităților se stopează. Pe drumuri se formează ambuteiaje, iar alți oameni se închid în casă. (În acest lucru găsesc plusuri, în astfel de zile vă puteți bucura de o plimbare liniștită în parcul Valea Morilor!) Desigur, un motiv poate fi sistemul de scurgere a apei pluviale slab care este în Chișinău. Și totuși, ador faptul că în Sankt Petersburg ploaia sau zăpada nu împiedică oamenii să facă plimbări lungi: mersul prin ploaie are și el farmecul și doza sa de romantism

7. Coworking

Înainte nu înțelegeam cum este posibil să te concentrezi în atmosfera relaxantă a cafenelelor, dar în Sankt Petersburg sunt o mulțime de locații unde pur și simplu ai dorința de a-ți comanda o cafea și de a rămâne să lucrezi acolo. O bună parte din oameni asta și fac. Există multe rețele de cafenele din oraș care atrag pasionații de coworking prin politicile lor. În Chișinău un asemenea este rețeaua Tucano Coffee, spre exemplu, dar mai multe locații nu cunosc. Pe când în St. Petersburg cafenele cu o asemenea atmosferă sunt foarte multe, iar cafeaua este nemaipomenit de gustoasă.

8. Orașul nu doarme

În Sankt Petersburg, este imposibil să rămâi flămând în orice moment al zilei – magazine convenabile, restaurante fast-food și livrare non-stop. Orașul nu doarme. În situații de urgență, puteți găsi o farmacie care la sigur va funcționa noaptea. Chiar și băncile activează de la ora 20:00-21:00, fără întreruperi. Nimeni la ora 16:00 nu va spune că „plata facturilor nu mai este acceptată, veniți în altă zi”.

9. Achitarea cumpărăturilor cu ajutorul telefonului mobil

Sunt surprinsă câți oameni în Chișinău își achită cumpărăturile în numerar. Achitare, primirea restului, așteptarea bonului – acest proces durează foarte mult și stopează rândul.

În Sankt Petersburg aproximativ toți achită cumpărăturile cu ajutorul la Pay Pass. Toate cartelele mele de fidelitate (care sunt prezentate în momentul achitării, pentru acumularea de puncte), cardurile bancare, totul este disponibil în telefon. Eu chiar am încetat să iau portofelul cu mine!

10. Stilul Petersburgilor

Locuitorii din Sankt Petersburg se îmbracă mișto! E adevărat. Ei știu să asorteze hanorace, blugi și adidași și într-un final să nu arate prea simplu. O astfel de neglijență a imaginii ascunde o atenție specială asupra detaliilor: cât de lungi sunt șosetele, cum sunt răsucite mânecile sau ce tricou este purtat sub un hanorac. M-am obișnuit să atrag atenția la aceste detalii, iar pe unele dintre ele chiar le-am adoptat și eu.

Articolul precedentAtragerea resurselor extrabugetare pentru dezvoltare comunitară: instruire on-line pentru femeile-lidere sub auspiciile Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”
Articolul următorContinuarea instruirii on-line sub auspiciile Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, axată pe atragerea resurselor extrabugetare pentru dezvoltare comunitară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.