20.2 C
Chișinău
vineri, martie 29, 2024

Marina Hajder – tânăra scriitoare moldoveancă care a cucerit cu poezia sa pe plan internațional

Marina Hajder este tânăra autoare a romanelor – „Restul e tăcere…” și „Linii de dialog”. Recent a participat la un concurs de poezie din Italia, iar în acest material tânăra scriitoare ne-a povestit cum este să fii premiantă la un concurs internațional.

„Despre acest concurs am aflat de la profesoara mea de Limba și Literatura Română – Nelea Barnaciuc, care m-a îndrumat să particip. De asemenea, cea care mi-a insuflat curajul de a participa este o persoană foarte caldă la suflet, Elena Butuc, care s-a implicat cu sufletul la acest concurs internațional din Italia, Triuggio, ea fiind responsabilă ca și copilașii din Republica Moldova să cunoască despre acest concurs”, povestește Marina Hajder.

A aflat despre concursul internațional de poezie din Italia de la profesoara ei de Limbă și Literatură română și nu s-a așteptat că participând va obține un premiu special.

„Am ajuns să particip datorită profesoarei mele de Limba și Literatura Română, Nelea Barnaciuc, căreia îi mulțumesc din toată inima că întotdeauna m-a susținut și mi-a urmărit evoluția mea încă de când eram mic copil. Sinceră să fiu, nici nu am visat să câștig un premiu special internațional în memoria Domnului “Alfredo Pirola”. Este o mare realizare, de care sunt mândră”, afirmă tânăra scriitoare.

La concursul de poezie din Italia au participat 675 de autori, printre care se numără și tânăra scriitoare din Republica Moldova – Marina Hajder.

„La cea de-a 29-a ediție a Premiului Internațional „Centro Giovani e Poesia-Triuggio” au participat 675 de autori cu un număr de 647 compoziții. Prezența străină a fost următoarea: 227 din Bulgaria, 59 din Bangladesh, 52 din România, 25 din Maroc, 12 din Senegal, 8 din Pakistan, 7 din Albania, 5 din Peru și Moldova, n.4 din Germania, Egipt, Ucraina, Croația și Turcia, n.3 din China, Tunisia și Serbia, n.2 din Ghana, Venezuela, Indonezia, Benin, Spania, Rusia și Algeria, n.1 din Nigeria, în total 440 de autori. Au fost admise la examinarea Comisiei de selecție nr. 675 de autori. Premiul Internațional de Poezie s-a născut în anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie din Triuggio, al cărui mentor este poetul Alessandro Villa . Concursul este o manifestare care reunește o importantă participare internațională, fiind prezente și la actuala ediție mai mult de 20 de țări și se bucură de organizarea, colaborarea și patronajul mai multor parteneri: Fundatia „Centro Giovani e Poesia” din Triuggio, patronajul Primăriei orașului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza și Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului „Il Cittadino” din Monza, a revistei „Messaggero dei ragazzi” și colaborarea Editurii „Prometheus” din Milano, care tipărește în fiecare an un volum cu poeziile premiate. Eu am primit Premiul Special în memoria Domnului Alfredo Pirola. Am primit o medalie pe care este scris numele meu și poezia „Fără dragoste” a fost publicată într-un volum tipărit , cu poeziile în limba intaliană. Am avut emoții foarte mari pe data de 6 septembrie,2020 când a avut loc ceremonia, și deși nu am putut fi prezentă, am fost acolo cu inima și sufletul. Le mulțumesc tuturor pentru implicarea și dârzenia de care au dat dovadă”, concluzionează tânăra.

Fără dragoste

Fără dragoste n-ai putea fi calmul răsăritului de soare

Și nici măcar stropul de culoare din întunericul cuiva

Și n-ar putea fi o piesă necesară din tine, care-ți poate deveni un nor ce stă tot timpul deauspra ta.

Fără dragoste ai fi ca un monstru

Și ai refuza să te iubești, ai refuza orice formă de iubire

Și n-ai mai avea ce să oferi, copile.

Dar știi, nu vei putea fugi la nesfârșit de iubire

Și oricât de mult ai încerca s-o refuzi, ea va fi mereu acolo pentru tine

Și te va aștepta cu calm s-o chemi.

Și nu te va părăsi niciodată.

Fără dragoste veți deveni ca doi actori de teatru și, când cortina va cădea,

Piesa vieții se va schimba și rămâneți doar oameni, cu măști,

Și teatrul ieftin jucat de voi va începe și nu se va termina.

Fotografii: Arhiva personală

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente