15.2 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 20, 2024

PROGRAM DE INSTRUIRE A COORDONATORILOR DE VOLUNTARI

Ești coordonator/coordonatoare de voluntari și dorești să-ți lărgești cunoștințele în domeniul voluntariatului? Această șansă e pentru tine! Aplică acum la Programul de instruire a coordonatorilor de voluntari „Inițiez! Coordonez! Promovez!”, program implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova din resursele alocate sectorului de tineret.

Proiectul „Inițiez! Coordonez! Promovez! Program de instruire a coordonatorilor de voluntari” are drept scop capacitarea competențelor a 60 de coordonatori de voluntari în domeniul voluntariatului în perioada septembrie — decembrie 2020.

Proiectul conține 2 cicluri de instruiri, unul în FORMAT FIZIC, OFFLINE, la Vadul lui Vodă (luna octombrie) și unul ONLINE (luna noiembrie), ce cuprind 6 module de informație teoretică și practică, urmate de sarcini individuale și un sistem de mentorat cu schimb de experiență și practici bune. Iar spre final, în luna decembrie, ne vom da întâlnire la un eveniment creativ de networking și schimb de experiență între participanții proiectului și alți invitați cu contribuții la tema „Managementul și promovarea voluntariatului”.

Pentru prima instruire offline, cei 60 de coordonatori de voluntari vor fi divizați în 3 grupuri a câte 20 de persoane, fiecare ciclu de instruire având loc de 3 ori. Instruirea va avea loc la Vadul lui Vodă, pentru fiecare dintre cele 3 grupe, în următoarele perioade:

30 septembrie — 3 octombrie
4 octombrie — 7 octombrie
8 octombrie — 11 octombrie

Prima instruire va cuprinde următoarele module:
Modulul 1 — Domeniile de activitate a voluntariatului
Istoria dezvoltării mișcării de voluntariat; Activitatea ONG-urilor la nivel local, național şi internaţional (în domeniul voluntariatului); Rolul voluntarilor în organizație și societate; Competenţe dezvoltate prin activitatea de voluntariat; Educația nonformală și activitatea de tineret.

Modulul 2 — Managementul activității de voluntariat
Dezvoltarea competențelor coordonatorilor programului de voluntariat; Dezvoltarea programului de voluntariat în organizație; Dezvoltarea regulamentului de activitate a voluntarilor; Motivarea și atragerea voluntarilor în cadrul organizației; Activități de instruire și pregătire a voluntarilor; Elaborarea fișei de post a voluntarului; Responsabilitățile instituției gazdă.

Modulul 3 — Validarea și recunoașterea activității de voluntariat; Cadrul normativ aferent domeniului de voluntaria; Contract de voluntariat; Carnet de voluntariat; Registre; Certificat nominal de voluntariat

Instruirea online de două zile ce va avea loc la începutul lunii noiembrie va cuprinde următoarele module:
Modulul 4 — Managementul activității de voluntariat (după realizarea sarcinilor individuale)
Întărirea competențelor coordonatorilor programului de voluntariat; Prezentarea programului de voluntariat în organizație și a regulamentului de activitate a voluntarilor.

Modulul 5 — Pregătirea documentelor pentru a deveni organizație gazdă a voluntarilor

Eveniment de încheiere a programului — Managementul și promovarea voluntariatului
Modulul 6 — Sesiuni de networking și inspirație

Preluând experiența europeană în recunoașterea competențelor dezvoltare în context non-formal, în proiect vom avea şi un element inovativ care va consta în elaborarea şi aplicarea unui sistem de insigne digitale pentru validarea competențelor și sarcinilor individuale ale coordonatorilor de voluntari. Certificatul final va reflecta cunoștințe, abilități și rezultatele acumulate în baza sarcinilor realizate.

În cadrul acestui proiect, 60 coordonatori de voluntari își vor dezvolta competențele în domeniul managementului de voluntari, cel puțin 30 din instituțiile/organizațiile participante vor avea dosarul pregătit pentru acreditarea (sau re-acreditarea) în calitate de organizație gazdă a activității de voluntariat. Prin sistemul de mentorat din cadrul proiectului, organizațiile/instituțiile participante vor comunica și conlucra în cadrul unei comunităţi (nonformală) de coordonatori de voluntari pentru consolidarea şi promovarea bunelor practici în domeniul voluntariatului.

Condiții de participare:
— Completarea formularului de aplicare până pe 15 septembrie, ora 18:00
— Anexarea în formularul de aplicare a scrisorii de recomandare din partea asociației / instituției pe care o reprezentați, susține candidatura Dvs și vă va oferi susținere în realizarea sarcinilor individuale;
— În cazul selectării, semnarea unui contract-angajament de participare pe perioada întregului program de instruire — training-ul OFFLINE de 3 zile (octombrie), training-ul ONLINE de 2 zile (noiembrie), realizarea sarcinilor individuale, participarea la evenimentul de încheiere (decembrie).
— Acces la internet cu microfon și cameră pentru perioada instruirilor și a mentoratului.

Te-am inspirat? Ești gata să pulsezi acțiune în cadrul asociației / instituției tale?
COMPLETEAZĂ FORMULARUL ONLINE, iar noi te vom ajuta să devii coordonatorul / coordonatoarea gata de a iniția, coordona și promova voluntariatul!

Data limită de aplicare este 15 septembrie 2020, ora 18:00.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați:
Ruxanda Tabuncic (068990796)
adc@usalumni.md
www.facebook.com/adc.moldova

Proiectul „Inițiez! Coordonez! Promovez! Program de instruire a coordonatorilor de voluntari” este implementat de Asociația pentru Dezvoltare Creativă, în parteneriat cu Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova din resursele alocate sectorului de tineret.

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente