16.6 C
Chișinău
marți, iunie 25, 2024

„Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul”: o instruire privind integrarea dimensiunii de gen în strategiile locale

Peste 40 de reprezentante și reprezentanți ai organizațiilor necomerciale, grupurilor de inițiativă locală și femei-lidere din 12 localități partenere ale proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” s-au reunit, la 25-26 martie 2021, pentru o primă instruire, axată pe analiza modului în care dimensiunea de gen este integrată în strategiile și politicile locale.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” este realizat de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, și a fost lansat, în cadrul unui eveniment, desfășurat la 19 februarie 2021, în format de teleconferință.

„Noi lucrăm cu primăriile și consiliilor locale din comunitățile dumneavoastră și ne dorim ca în cadrul acestui proces strategiile de dezvoltare locală și planurile de acțiune ajustate ca să răspundă necesităților reale ale femeilor și bărbaților, fetelor și băieților din localitățile dumneavoastră”, a afirmat Polina Panainte, Manageră de Program, UN Women în Moldova, în debutul instruirii.

Participantele și participanții la instruire au fost salutați, de asemenea, de către liderele celor două organizații necomerciale-inițiatoare ale proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” – CONTACT-Cahul și „Institutum Virtutes Civilis”.

„Mă bucur să ne revedem astăzi, iar acesta este un semn că sunteți interesate de subiectul acestei instruiri, care este adresată organizațiilor societății civile, grupurilor de inițiativă locală și femeile-lidere, care sunt beneficiari direcți ai proiectului, alături de administrațiile publice locale din șase localități din raionul Cahul și șase – din raionul Ungheni”, a menționat Directoarea Executivă a IP CRAION CONTACT-Cahul, Silvia Strelciuc.

Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a mărturisit că raioanele Cahul și Ungheni „sunt două raioane care ne sunt dragi și avem convingerea că ne putem contribui la unirea eforturilor societății civile și ale autorităților publice locale pentru a promova egalitatea de gen și pentru a asigura o viață cât mai bună pentru femeile și bărbații care trăiesc în aceste raioane”.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” are drept obiective consolidarea capacităților societății civile și administrațiilor publice locale pentru a fi parteneri activi în promovarea și protecția drepturilor femeilor; consolidarea parteneriatelor dintre organizațiile societății civile și ale APL în elaborarea și ajustarea Strategiilor de dezvoltare Locală la dimensiunea de gen și dezvoltarea Planurilor Locale în domeniul egalității de gen și realizarea proiectelor ce promovează egalitatea de gen; și sporirea gradului de conștientizare de către public a necesității eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei.

Șase comunități din raionul Cahul și șase comunități din raionul Ungheni, semnatare ale unor acorduri de colaborare în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raionul Ungheni și Cahul”, vor asigura prin activitățile și inițiativele lor integrarea dimensiunii de gen în politicile publice locale și în procesele de luare a deciziilor, precum și realizarea unor programe de prevenire a violenței în școli și în comunități prin abordarea stereotipurilor negative de gen și a violenței bazată pe gen.

Iar prima instruire, desfășurată în cadrul proiectului și axată pe analiza integrării dimensiunii de gen în strategiile locale, a adus în prim-plan, cu ajutorul unor experți naționali, atât instrumentele de promovare a drepturilor omului și a egalității de gen la nivel local și mecanismele instituționale de asigurare a egalității de gen la nivel local, cât și pașii de urmat în procesul de ajustare a politicilor publice locale incluzive la perspectiva de gen.

Expertele, împreună cu participantele și participanții la eveniment, au subliniat faptul că „vocea femeilor trebuie auzită”, iar integrarea acestei voci în documente de politici și în planurile de acțiuni locale va ajuta mai multe generații. „Reușesc comunitățile în care există o cooperare în acest sens dintre organizațiile necomerciale și autoritățile publice locale”, a fost una dintre concluziile acestui eveniment în care au fost prezentate și modalitățile în care acest fapt poate fi realizat.

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” este realizat de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente