SMM – profesia viitorului sau trend de moment? Interviu cu Ana Tiosa, Social Media Manager

Ana Tiosa este Social Media Manager și se află deja de 5 ani în acest domeniu. Misiunea ei este de ați promova brandul personal pe rețelele de socializare. La moment Ana, ghidează 30 de companii și își împărtășește cunoștințele sale cu alți tineri care doresc să îmbrățișeze această profesie prin cursurile proprii de Social Media Marketing. Ce reprezintă și cum funcționează această profesie, despre prima experiență și despre cunoștințele de SMM acumulate de Ana, aflați în interviul de mai jos.

Ce înseamnă Social Media Marketing și cum funcționează?
Social media marketing sau SMM este o nișă nouă în lumea marketing-ului recent apărută pe piața digital. Aceasta este o formă de internet marketing care cuprinde toate canalele de mass-media sociale și aplicații web pentru a aduna interacțiune și pentru a crește impactul care ulterior crește vizibilitatea, recunoașterea unui brand și desigur generează vânzări.
SMM include activități precum promovarea și vânzarea anumitor bunuri și servicii pe platforme online precum și a brandului în sine. Ca efect, asta duce la generarea de noi clienți, creșterea vânzărilor și a traficului pe site-ul web sau pe canalele de mass media sociale.
Cum funcționează ?
Din păcate nu mai trăim în era flyer-elor și a fluxului viu de clienți, respectiv toate companiile au trecut pe online. Actualmente, zilnic ne confruntăm cu problema lipsei de timp, iar consumatorii (potențialii clienți) se adaptează la toate soluțiile de economisire a lui trecând și explorând canalele mass media la maxim.
Respectiv, companiile la rândul lor se adaptează noilor strategii de promovare și devin vizibili pe online, unde împărtășesc interesele și valorile companiei pentru a fi mai aproape de audiența lor. Aceste valori sunt oferite sub formă de conținut relevant în diferite formate (text, imagini, clipuri video, etc) capabile să sporească impactul brand-ului și să genereze vânzări pentru companie.

În Moldova nu există o școală sau cursuri de SMM, cum ai reușit să acumulezi cunoștințele necesare pentru această profesie?
– Experiența mea începe acum 5 ani, adică din 2016. Am început activitatea dintr-o glumă și m-am aprofundat în domeniu cu timpul. Nu am mers la școli de SMM pentru că în 2016 piața online era abia la începuturile sale. Oamenii foloseau canalele de Instagram, Facebook pentru a-și posta dejunurile, prânzurile, selfie și poze de la odihnă sau din baie.                                                                
Am studiat foarte mult individual, folosind informația de pe canalele de căutare (Google, YouTube). În mare parte, cunoștințele le-am obținut de-a lungul anilor din propria experiență, statistici, analize și din propriile greșeli. Strategiile greșite au și ele un farmec aparte, pentru că îți deschid noi orizonturi și îți aduc în palmă răspunsul la întrebările de lungă durată.

De ce ai ales anume acest domeniu? A fost o pasiune sau domeniul te-a ales pe tine?
– Pasiunea mea față de fotografie și video vine din copilărie. A început totul dintr-o provocare care inconștient s-a transformat într-o pasiune și respectiv într-o activitate de succes. Nu știu dacă m-aș putea regăsi într-un alt domeniu la fel de bine. Creativitatea și inspirația sunt calitățile de bază atunci când vorbim de SMM. Eu trăiesc cu ele zilnic…

Ce calități te-au ajutat să ajungi la succesul dorit?
– La baza succesului în orice domeniu stau o sumedenie de calități „must have”. Probabil cele fundamentale sunt ambiția, perseverența, leadership-ul și încrederea în propriile puteri și abilități. Nu pot să nu specific time management-ul și disciplina.

Ai putea spune că SMM-ul este o profesie a viitorului?
– Da, da și încă odată DA! 2020-2050 este despre revoluții industriale care se mișcă din ce în ce mai rapid. Viața cotidiană se modernizează într-un ritm nebun. Cererea pentru profesiile clasice scade din cauza revoluțiilor tehnologice. Oamenii se adaptează noului ritm de viață, optează pentru freelancing și time management. SMM-ul este despre viitor, digitalizare si libertate în acțiuni și obținerea surselor de venit din orice colț al lumii. Cu certitudine este job-ul viitorului, care va aduce rezultate revoluționare în toată lumea.

Dacă un SMM specialist are puțini urmăritori pe site-urile de socializare, înseamnă că nu e un specialist bun?
– Numărul de urmăritori nicidecum nu este un indicator real de stabilire a competenței SMM specialistului. Cunoștințele, experiența în domeniu, strategiile de marketing implementate în proiectele coordonate îl împachetează ca un expert în SMM.

Cât de important este SMM-ul pentru companie, este indispensabil?
– Da, este indispensabil. E trist să întâlnesc antreprenori care și acum privesc acest domeniu sceptic. 80% din potențialii clienți sunt găsiți pe platformele online. Oare unde mai putem găsi așa un flux fascinant de oameni cărora le poți vinde produsul, numele sau serviciul tău?

Ce sfaturi le poți da tinerilor care citesc acest interviu și doresc să înceapă o carieră în acest domeniu?
– Dragul meu cititor, experiența mea recomandă să fii perseverent, să muncești dublu, uneori triplu pentru ați atinge vârfurile. Învață, explorează la maxim canalele mass media, ascultă pe cei mai buni și acceptă criticile. Fii open minded, flexibil și ambițios. Eu știu, tu vei reuși.

Mihaela Țvintarnîi, stagiară
Imagini: arhiva personală

Articolul precedentConceptualizarea unor campanii de pledoarie pentru egalitatea de gen în cele 12 comunități implicate în proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”
Articolul următor(VOX) Ziua Pământului – o sărbătoare pentru toți

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.