12.7 C
Chișinău
vineri, aprilie 19, 2024

Lansarea colecției de publicistică a scriitorului Nicolae DABIJA – SUNT UN OM FERICIT”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Editura Tipo Moldova (Iași) și săptămânalul „Literatura și arta”, invită doritorii la Evenimentul cultural de excepție – Lansarea colecției de publicistică a scriitorului Nicolae DABIJA „SUNT UN OM FERICIT”.

27 de volume ce reunesc peste 5. 000 de articole de educaţie naţională, editoriale din săptămânalul „Literatura şi Arta”, scrise timp de peste 30 de ani de către scriitorul și publicistul Nicolae Dabija. Volumele de publicistică au apărut în Colecţia „Biblioteca Marii Uniri”, sunt prefaţate de cunoscutul istoric român Ioan Scurtu și includ articole scrise în perioada anilor 1986-2019. Cărțile sunt însoţite de fotografii, care ilustrează articolele, eseurile, studiile, din care putem stabili ce s-a întâmplat în această perioadă de desprindere de Uniunea Sovietică, care au fost idealurile „generaţiei independenţei”. Autorul proiectului, Aurel Ștefanachi, director la Editura Tipo Moldova (Iași), menționează că volumele au fost editate preț de două luni pentru bibliotecile din România şi Republica Moldova, iar publicistica lui Nicolae Dabija îi va ajuta pe istoricii de mâine „la consemnarea obiectivă a evenimentelor de istorie recentă, la care scriitorul a fost nu doar martor ocular, ci şi participant activ”.

Invitați: acad. Mihai CIMPOI, critic și istoric literar; Arcadie SUCEVEANU, scriitor,  președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova;  Aurel ȘTEFĂNACHE, poet, director, Editura Tipo Moldova (Iași); dr. Iulian FILIP, scriitot, poet, folclorist; dr. Aurelian SILVESTRU, scriitir, publicist; acad. Ion TIGHINEANU, președinte al Academiei de Științe a Moldovei; Doina DABIJA, fiica scriitorului; Iuliana GOREA – COSTIN ș.a.

Moderator: dr. Victoria FONARI

Evenimentul va avea loc la 11 iunie 2021, cu începere de la ora 13.00 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Sala de Conferințe „Alexe Rău” blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei COVID-19. 

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente