16.6 C
Chișinău
joi, aprilie 25, 2024

Veterinarul din Temeleuți crește în curtea sa un copac unical

Andrei Spinei, veterinarul  din satul Temeleuți, raionul Călărași se poate mândri cu cel mai deosebit copac din țară. Bărbatul crește în fața casei sale un dud miraculos ale cărui crengi sunt împletite, ceea ce îi formează copacului o coroană excepțională. Arborele are 27 de ani și a reușit să atingă înălțimea de 18 metri. De-a lungul timpului, copacul a trecut prin numeroase schimbări.

,,La noi în Temeleuți, fiecare gospodar atunci când își construiește o casă, sădește și un copac. Noi îl numim copacul familiei, care urmează să ne poarte noroc toată viața. Absolut toate rudele mele au un copac al lor: al părinților e frasinul, al unchiului e nucul, al verișorului e cornul, iar al meu e dudul. În  1994, înainte de a-l sădi, am făcut o cercetare în urma căreia am constatat că anume dudul este cel mai rezistent și are cea mai lungă durată de viață. Timp de  25 de ani i-am întors ramurile de la Sud spre Nord, și iată în așa mod l-am împletit. Nici prin cap să-mi treacă că o să am cel mai frumos copac din Moldova” , afirmă Andrei Spinei.

Bărbatul mai povestește că pe 20 aprilie 2017, dudul a avut de suferit în urma stratului mare de zăpadă. Crengile acestuia nu au rezistat și s-au rupt. Un alt incident a avut loc în anul 2018, când fulgerul a lovit pomul, doborând la pământ o parte din el. Gospodarul spune că toate aceste încercări l-au făcut mai puternic atât pe el, cât și pe copac. El nu s-a descurajat, ba din contra, a avut răbdarea și cugetul de a lua totul de la început. Și-a corectat greșelile și a mers mai departe. A instalat în vârful copacului un parafulger, pentru a nu se mai întâlni cu astfel de situații.

,,Am încercat să fac acest copac deosebit și mă bucur nespus de mult că mi-a reușit. Îi împlestesc crengile în fiecare toamnă cu ajutorul unei macarale. De-a lungul timpului am introdus în tulpina acestui arbore peste 25 de potcoave din fier. Timp de 2-3 ani copacul le ,,înghite”. Am mai fixat și alte bucăți de fier, pentru ca nimeni să nu mi-l poată tăia. E greu, e multă muncă și cheltuială, dar toate acestea se merită. Dudul rodește în fiecare an și ne bucură cu fructe mari și dulci.  Această creație o să le rămână ca moștenire copiilor, care au reușit să o îndrăgească destul de mult” , spune protagonistul acestui reportaj.

În fiecare an copacul are o formă diferită. Scoarța acestuia își schimbă periodic culoarea. Iarna, înainte de sărbători pomul este decorat cu luminițe și jucării.
Bărbatul a început să dezvolte pasiunea de a împleti și cu alți copaci, precum nucii.

Localnicii întorc mereu privirea spre dud, fiind încântați de realizarea consăteanului lor. Minodora David, vecina veterinarului, menționează că merge deseori  în vizită pentru a admira frumusețea pomului: ,, Îl văd în fiecare zi și m-am obișnuit cu el, dar îmi atrage atenția în mod special la trecerea dintre anotimpuri”.

Dudul a atras atenția multor turiști din diferite țări, precum: România, Italia, Germania, Olanda, Canada, etc. Mulți dintre ei preferă să viziteze copacul vara, atunci când se pot răcori sub umbra lui. Dudul poartă și un talisman sub forma unei iconițe poleite cu aur, care se află la punctul de creștere a crengilor. Acesta este cadoul oferit de turiști.

Marina Chironeț, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente