La data de 15 iulie marcăm Ziua Mondială a Competențelor Tinerilor, ce are scopul de a evidenția importanța dezvoltării tineretului în lume. Această zi a fost marcată în urma unei rezoluții a Organizației Națiunilor Unite (ONU). În acest articol, mai mulți tineri talentați de la noi din țară ne-au spus ce înseamnă pentru ei această sărbătoare și de ce este important ca să-i susținem în activitățile lor.
Această zi semnifică atât o celebrare a persoanelor talentate, cu performanțe frumoase, o îndrumare pentru a-și continua munca, dar și o zi care ar trebui să trezească discuții despre tinerii care încă nu și-au găsit calea, cum îi putem motiva și ajuta, soluții și acțiuni pentru a le valorifica potențialul. Tinerii au un potențial de a aduce schimbări majore în viitor. Dezvoltarea unui tânăr poate fi una rodnică, însă acesta are nevoie de motivație, resurse și convingere că ceea ce face cu adevărat contează. Investirea în tineri este un proces pe termen lung, însă absolut necesar pentru a ne asigura că societatea în care trăim va prospera, și că generațiile viitoare vor face față cu succes provocărilor. (Mădălina Griza, câștigătoarea medaliei de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete)
Ziua Mondială a Competenților Tinerilor înseamnă pentru mine o bucurie în suflet. Știind că într-o țară atât de mică se găsesc tineri cu talente care vor face ca tara noastră să fie știută în toată lumea. Eu cred că este foarte important să ținem tinerii talentați la noi în țară, pentru că este o mândrie când vezi că un sportiv de al nostru ocupă locuri de frunte pe arena internațională, plus la asta ne face o imagine frumoasă a poporului nostru. (Victor Sterpu, sportiv)
Ziua Mondială a competențelor tinerilor vine să fortifice și să încurajeze tineretul să continue să creeze, încerce și să obțină un rezultat benefic întregii societăți. Un tânăr susținut garantează activitatea lui acolo unde are această susținere. Iar unde sunt tinerii, există și speranța că acel loc va dăinui mult timp înainte. (Veronica Coberman, jurnalistă)
Ziua Mondială a Competențelor tinerilor are rolul de a marca importanta dotarii tinerilor cu toate calitățile necesare pentru ca aceștia să fie competitivi pe piața de muncă sau să aibă abilitățile necesare pentru a începe propria afacere. Tinerii sunt viitorul națiunii, oamenii care au curajul și pot schimba lucrurile spre bine. Tinerii trebuie susținuți și ajutați în toate începuturile lor. (Tomm Blănaru, fondatorul TOMM REVIEWS)
Ziua mondială a competențelor tinerilor este o dovadă în plus că tinerii nicidecum nu reprezintă trecutul sau viitorul, ei reprezintă prezentul. În plus este o dovadă a implicării active acestora în viața socială și culturala a comunității. Promovarea ideii de competență a tinerilor pornește și de la premisa că fiecare dintre noi, tinerii suntem diferiți. Manifestarea unicității are fațete diverse – unul are talent la scriere, altul pe scenă, cineva triumfa în ringul de dans, iar cineva ar putea să picteze aidoma lui Picasso. Fiecare are un talent, important este ca cel din urmă să fie la timp descoperit și ulterior susținut. Anume aici și vine rolul statului – de a susține și de a încuraja tinerii și talentul pe care îl au. De ce să faci drept dacă ești bun la arte, de ce să faci economie dacă ești bun la actorie, de ce să faci politică dacă ești bun la pictură? Deocamdată răspunsul este în venit și trendul impus de societate. Dacă statul ar avea atitudinea potrivita de a-și susține talentele și individualitatea fiecărui atunci puțini tineri ar merge pe direcția trendului să fie jurist, economist sau politician, ci mai cu seamă tot mai mulți și-ar urma vocația și ar deveni – pictori, muzicieni, dansatori, fotbaliști, etc. Într-un fel tinerii sunt puși în fața dilemei de alegeri – la competențele pe care le au unii ar fi putut fi un artist cu renume mondial – dar a ajuns un politician mediocru. (Alexandru Ghețan, finalist iUmor)
Este important să susținem tinerii de la noi din țară, în special cei talentați, deoarece ei sunt viitorul. Fiecare talent este important în felul său, noi avem ce învăța unul de la celălalt. Datorită tinerilor sârguincioși și dornici de a-și îmbunătăți competențele, Republica Moldova se va putea dezvolta mai departe. (Nicoleta Bugan, model)