28.2 C
Chișinău
miercuri, mai 22, 2024

ȘEDINȚĂ GRUPURILOR DE INIȚIATIVĂ LOCALĂ DIN MĂCĂREȘTI ȘI RĂDENII VECHI PENTRU AJUSTAREA STRATEGIILOR DE DEZVOLTARE A LOCALITĂȚII LA DIMENSIUNEA DE GEN ȘI DEZVOLTAREA PLANURILOR LOCALE DE PROMOVARE A EGALITĂȚII DE GEN

28 participanți și participante, dintre care 12 din localitatea Măcărești și 16 din Rădenii Vechi, au participat la data de 03 august 2021 la o ședință de lucru pentru ajustarea Strategiilor de Dezvoltare a Localității la dimensiunea de gen și dezvoltarea Planurilor Locale de promovare a egalității de gen. Evenimentul face parte din proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de către Asociația „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova. Iar cele 12 comunități partenere ale proiectului sunt comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zârnești și orașul Cahul și comunele Măcărești, Mănoilești, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni.

La începutul ședinței, Olesea Vladîca, Manageră de proiect în cadrul AO „Institutum Virtutes Civilis”, a menționat despre importanța și impactul desfășurării unor astfel de evenimente pentru ambele localități.

„Este important să ne asigurăm că vocile femeilor sunt luate în consideraţie, că ele participă la elaborarea şi implementarea deciziilor şi contribuie la dezvoltarea și prosperarea comunității. Prin promovarea egalității de gen dintre bărbaţi şi femei vom putea realiza progrese măsurabile și importante pentru Măcărești și Rădenii Vechi. Trebuie să ne asigurăm că documentele strategice de dezvoltare a localității reflectă în mod adecvat situația femeilor din localitate și oferă soluțiile potrivite pentru un trai decent și activitate profesională atât pentru femeile cât și pentru bărbații din comunitate”.

În cadrul ședințelor, grupurile de lucru din localitățile Măcărești și Rădenii Vechi au identificat necesitățile de gen în comunitate pe domeniile de infrastructură și amenajarea teritoriului, educație și sănătate, asistență socială, cultură, sport; dezvoltare economică locală (locuri de muncă și accesul la resurse), sector asociativ și abilitare politică (nivelul de participare la procesul decisional și sectorul asociativ).

Participanții și participantele au împărtășit provocările actuale cu care se confruntă locuitorii ambelor localități, precum și eventuale soluții. Discuțiile în grup le-au permis participanţilor să înțeleagă importanța setării scopurilor şi acţiunilor pe care urmează să le întreprindă pentru atingerea egalităţii de gen şi asigurarea participării femeilor în toate sferele vieţii.

Participantele și participanții au menționat că datorită acestui eveniment au putut discuta despre problemele comunității, menționînd că „evenimentul a fost unul util și necesar pentru noi ”. „Cred că ar fi bine ca astfel de evenimente să fie organizate cît mai des, pentru că doar prin comunicare putem îmbunătăți lucrurile în comunitate”, a mărturisit grupul de inițiativă locală din Rădenii Vechi.

„Metoda de lucru a expertei a fost una interesantă, care ne-a oferit oportunitatea să facem o analiză a ceea ce am realizat, unde suntem la moment și ce avem de făcut”, a menționat o altă participantă la ședință.

„La momentul actual egalitatea de gen reprezintă obiectivul oricărei societăţi democratice. Pentru a obține o reală egalitate de gen, este important ca egalitatea să fie asigurată în toate sferele și la toate nivelurile vieții sociale. În acest context este necesar identificarea şi integrarea nevoilor şi intereselor femeilor şi bărbaţilor în fiecare program, politică, strategie, plan, activități ale administrației publice locale. Aceasta va asigura dezvoltarea unei comunități pașnice, armonioase și inclusive. Pentru a integra perspectiva de gen în programele, strategiile și planurile locale, este nevoie să efectuăm o analiză a situației egalității de gen în localitate. Astfel, vom identifica diferențele care există între rolurile de gen, activitățile, interesele și oportunitățile pe care le au femeile și bărbații din localitate ne va ajuta să stabilim necesitățile diferite ale femeilor și bărbaților” a menționat doamna Tatiana Șaptefrați, expertă în domeniul gender.

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Această activitate este realizată de către Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente