12.2 C
Chișinău
duminică, mai 26, 2024

Ședința Grupurilor de Inițiativă Locală din Mănoilești și Ungheni pentru ajustarea strategiilor de dezvoltare a localității la dimensiunea de gen și dezvoltarea planurilor locale de promovare a egalității de gen

34 participanți și participante, dintre care 20 din localitatea Mănoilești și 14 din Ungheni, au participat, la 9 august 2021, la o ședință de consultanță și suport pentru ajustarea strategiilor de dezvoltare a localității la dimensiunea de gen și dezvoltarea planurilor locale de promovare a egalității de gen. Evenimentul face parte din proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Iar cele 12 comunități partenere ale proiectului sunt comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zârnești și orașul Cahul și comunele Măcărești, Mănoilești, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni.

În cadrul ședinței, grupurile de lucru din localitățile Mănoilești și Ungheni au identificat inegalitățile de gen în comunitate în mai multe sectoare: sănătate, social, economie, politică și infrastructură. Abordarea situației localităților prin prisma dimensiunii de gen aduce în vizor aspecte mult mai profunde ale problemelor comunitare. 

Experta în domeniul gender Tatiana Savca a ajutat echipele din comuna Mănoilești și orașul Ungheni să identifice un șir de probleme ce afectează viața și calitatea vieții mai multor grupuri locale dezavantajate, precum: bărbații și femeile cu dizabilități, familiile monoparentale și cele cu mulți copii, grupurile marginalizate, mamele tinere și altele.

Participantele și participanții din componența Grupurilor de Inițiativă Locală au identificat soluții pentru rezolvarea acestor inegalități și au discutat în cadrul evenimentului despre potențiale acțiuni pe care planifică să le realizeze. Discuțiile în grup le-au permis să înțeleagă importanța setării scopurilor și acţiunilor în strategiile de dezvoltare a localității și în planurile locale de promovare a egalității de gen, în scopul asigurării egalității și echității între femei și bărbați.

La finalul ședinței, Grupul de Inițiativă Locală din Mănoilești, condus de primara localității, Valentina Grosu, a împărtășit opiniile și impresiile ei, menționând că astfel de discuții sunt foarte importante, „pentru că nu s-au gândit că pot exista atâtea impedimente și provocări cu care se confruntă femeile zi de zi”.

La întrunirea grupului din Mănoilești, experta gender care a moderat evenimentul a remarcat: „Atelierul de lucru de la Mănoilești a demonstrat dorința grupului de inițiativă locală de a schimba în bine situația în comunitate pentru aceste categorii de populație. Grupul a analizat prin „lentile de gen” problemele cartierelor sărace ale comunei. Iar propunerile pentru soluționarea acestor probleme vor sta la baza elaborării planului de acțiuni al comunității, care va contribui la eliminarea inegalităților din comunitate”.

Grupul de Inițiativă Locală din Ungheni a mărturisit că pentru a schimba calitatea vieții, este necesar ca femeile și bărbații în egală măsură să fie implicați – „doar astfel vom putea răspunde la necesitățile specifice ale femeilor și bărbaților, fetelor și băieților din comunitate”.

„Înflăcărat și cu o implicare totală, grupul din orașul Ungheni a discutat un șir de probleme specifice ale orașului ce conduc la apariția unor inegalități, inclusiv bazate pe gen, în șansele de a participa în viața economică și socială și valorificarea egală a oportunităților. Este vorba aici despre accesul la resurse al grupurilor dezavantajate, lansarea în afaceri a tinerilor și tinerelor, abilitarea politică a femeilor, prestarea serviciilor publice axate pe necesitățile femeilor și bărbaților”, a adăugat experta.

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Această activitate este realizată de către Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente