20.5 C
Chișinău
joi, martie 28, 2024

(VOX) Corupția în viziunea moldovenilor

Astăzi sărbătorim Ziua internațională împotriva corupției, care a fost instituită de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), la data de 31 octombrie 2003. Cu ocazia acestui prilej, am întrebat mai mulți moldoveni cum înțeleg ei termenul de corupție.

„Dacă e să vorbim despre corupție ca definiție, atunci asta ar însemna să influențezi luarea de decizii în favoarea ta. Dar aici sunt „nivele de corupție”. Deoarece pentru cineva să întoarcă biletul taxatorului este corupție, iar pentru altcineva asta este un ajutor material. În spațiul nostru, corupția este ceva ce se întâmplă mai mult la nivel decizional. Un politician plătit să influențeze votarea sau abrogarea unei legi. Un polițist mituit să mușamalizeze un caz. Și tot în spațiul nostru nu este considerată corupție fapta de a mulțumi cuiva pentru ajutorul dat. Ai reușit să găsești un loc pentru bunei la azil, a trecut cu bine operația. Mai avem și problema ipocrită de a vedea corupția doar acolo unde aceasta lucrează împotriva noastră: cineva a fost admis la facultate în locul nostru pentru că a dat bani, un șofer a fost eliberat doar cu amendă, iar tu trebuie să te chinui un an de zile în bandaje și tratamente pentru că ai fost lovit deși treceai regulamentar drumul”. (Corneliu Comendant, designer grafic)

„Corupția este un obstacol în calea creșterii economice, culturale, o infracțiune, abaterea de la moralitate”. (Mariana Bîrcă, profesoară)

„„Corupție” e un cuvânt foarte greu pentru țara noastră, corupție e atunci când dai mită ca să-ți satisfaci interesele personale, deși nu sunt jurist, sunt sigur că există o interpretare corectă al acestei definiții, fără eschivare de la normele justiției”. (Alexei Gurduza, cameraman, fotograf)

„Pentru mine corupția este un act de iresponsabilitate atât din partea celui care oferă mită, cât și din partea celui care o primește. Un act de iresponsabilitate față de o țară întreagă, față de un stat, față de niște oameni care plătesc impozite, față de niște oameni care merg zilnic la muncă, care depun efort și suflet în ceea ce fac… un act de iresponsabilitate față de toți moldovenii care au fost nevoiți să plece peste hotarele acestei țări și chiar față de bătrânii care primesc o pensie mizeră, iar singura lor bucurie rămâne a fi strigătul nepoților, tot mai rar în ultima perioadă. Cred că de asta democrațiile sau un stat nu funcționează, din cauza corupției. Corupția mai este și un act de lașitate, de neîncredere în propriile forțe, este arma celor slabi. Iar Ziua Internațională a Corupției nu trebuie să fie doar despre azi, ci despre mâine, prezent și viitor. Atunci când vom avea zero toleranță în fața corupției, vom câștiga o luptă cu sine și vom scăpa de toate fricile”. (Victoria Surdu, jurnalistă)

„Corupția este un sistem întreg începând de la cel care dă mita, continuând cu cei care la fel încurajează darea de mită și terminând cu cei care o primesc. E un proces adânc îmbibat în mentalitatea sovietică din Republica Moldova care, din păcate, încă mai persistă, în dimensiuni mari”. (Marcela Veveriță, poetă)

„Corupția pentru mine înseamnă în primul rând – înșelare și sărăcie interioară. Doar un om sărac în suflet va fi dispus sa facă încălcări antimorale, antiumane. Abuzul de putere te face să simți gustul amar al întunericului, iar cel abuzat simte ce înseamnă sa fie rob, înșelat, uzat. Vreau sa trăim într-o societate unde oamenii luptă pentru dreptul său și libertatea sa, oameni care își protejează viitorul, doar așa vom învinge orice sămânță de corupție”. (Alina Moscalu, scriitoare)

Ziua mondială împotriva corupției este sărbătorită anual la data de 9 octombrie.

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente