8.3 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ața și croșeta – terapie pentru suflet

Zinaida Negru este o tânără din satul Temeleuți, raionul Călărași, care este pasionată de arta croșetatului. De patru ani ea creează diverse articole uzuale: botoși pentru copii și maturi, încălțăminte, piese vestimentare, flori și alte elemente decorative. Depune mult suflet și dragoste în fiecare creație. Tot timpul liber pe care îl are este dedicat acestei pasiuni.

Zinaida a moștenit această pasiune de la mama sa. Ea a fost cea care i-a insuflat dragostea față de lucrurile handmade: ,,Până să încep a croșeta, eu am brodat, în special în copilărie, când trebuia să o ajut pe mama să finalizeze mai rapid lucrările. În acest proces eram implicați cu toții, de la mic la mare. Mama mea era pasionată de arta brodatului și de cea a tricotatului. La rândul meu, am  încercat și eu să tricotez, dar am înțeles ca asta nu e pentru mine. Mi-a plăcut mai mult brodarea, apoi am îndrăgit și croșetarea, pe care am învățat-o mai târziu de una singură”, ne spune protagonista noastră.

Meșterița ne povestește că prima ei  lucrare croșetată a fost o pereche de botoși pentru maturi. Rezultatul final a bucurat-o enorm și asta a făcut-o să continue. A îndrăgit destul de mult această artă, care pe lângă plăcere îi mai aduce uneori și venit. Se inspiră din anumite grupuri de pe rețelele sociale, însă modifică diagramele lucrărilor după bunul ei plac. Astfel, încearcă să aducă o notă de originalitate fiecărei creații.  

Zinaida susține că a întâmpinat și anumite dificultăți în confecționarea lucrărilor, dar a învățat cum să le depășească:  ,,La început mi-a fost cam greu cu calculele ce țin de mărimea botoșilor. Se întâmpla ca să-i fac prea mici sau prea mari și trebuia să-i croșetez din nou. Așa cum fiecare picior este diferit, mai întâmpin și acum astfel de situații. Pentru a le evita,  rog persoanele să-mi măsoare fiecare detaliu în parte”, afirmă meșterița.

Pe parcurs, ea a început să confecționeze și diverse flori. Fiecare petală și fiecare frunză este croșetată separat cu multă grijă, apoi sunt împreunate. După care, acestea sunt axate de tulpină. Multe dintre creațiile sale au fost dăruite persoanelor dragi. Doar o mică parte dintre acestea au fost vândute consătenilor, care îi apreciază munca. În toate lucrările este depusă multă energie, sârguință și rafinament.

În prezent, Zinaida croșetează diverse articole, precum: botoși pentru copii și maturi, încălțăminte, piese vestimentare, flori și alte elemente decorative. Prețul unei lucrări este în dependență de tipul și complexitatea modelului,  de dimensiunile acestuia și de materialele utilizate. Timpul de executare la fel este diferit. Pentru realizarea unei perechi de botoși cu talpă croșetată este nevoie de aproximativ trei zile, pentru o floare de patru zile, iar  pentru articole vestimentare de șapte zile.

,,Toți îmi spun că calc pe urmele mamei și asta mă bucură. Atunci când ea a decedat, îi rămăsese niște lucrări nefinisate și eu le-am continuat. Pe lângă aceasta, am creat și niște broderii în memoria ei, pe care le-am dăruit fraților”, afirmă meșterița handmade.

Atât familia, cât și prietenii o susțin în ceea ce face. Cu toții îi admiră talentul și sârguința pe care o are.  Soțul este cel care îi apreciază fiecare creație și se bucură împreună cu ea de toate proiectele duse la capăt cu succes.

Meșterița susține că nu i se pare deloc dificilă această îndeletnicire. Confecționarea unui lucru handmade e o terapie pentru suflet, care-i aduce liniște și o încară cu energie. Își găsește refugiul în micile detalii ale capodoperelor sale. Pe viitor își planifică să-și dezvolte pasiunea, transformând-o într-o afacere rentabilă.

Marina Chironeț, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente