2.7 C
Chișinău
marți, martie 19, 2024

Activitatea Consiliului de tineret din Ialoveni

În anul 2019 a fost fondat Consiliul local de tineret din Ialoveni. Din anul fondării până în prezent numărul activităților și evenimentelor dedicate tinerilor a crescut considerabil , la fel ca și impactul acestora. Fiind format din majoritatea elevi, acesta este structura reprezentativă a tinerilor din întreaga localitate. Scopul de bază  a organizației  este de a face auzite părerile, problemele și ideile inovative ale acestora.

Consiliul local de tineret din Ialoveni este parte a rețelei naționale de Consilii de tineret din Republica Moldova. Această organizație este acea structură consultativă care realizează dialogul între tinerii din localitate și administrația publică locală, cu scopul de a identifica problemele cu care se confruntă tinerii din localitate și nu doar.

Felicia Zlotescu, președintele acestui Consiliu a preferat să ne ofere o definiție mai personalizată: „Deseori ne confruntăm cu persoane care consideră că tinerii sunt încă naivi, iar mica experiență de viață nu le permite să își exprime o părere valoroasă. Suntem un grup de 23 de tineri activi din orașul Ialoveni care schimbă superstițiile și încearcă să convingă societatea că tinerii pot reuși să-și împlinească scopurile, iar părerea lor contează. Cu siguranță dorim o schimbare, iar schimbarea începe de la noi”.

Să ajungi membru în acest Consiliu nu este un lucru atât de ușor pe cât ar părea. Pe lângă condițiile pur tehnice (viza de reședință în orașul Ialoveni, vârsta cuprinsă între 14 și 35 ani, lipsa antecedentelor penale) orice candidat trebuie să întruchipeze un cetățean onorabil și să nu-i lipsească valori cum ar fi integritatea, devotamentul, onestitatea etc. Procesul de admitere este unul complex, analogic unui proces electoral în care fiecare candidat trece prin mai multe etape: depunerea dosarului, campania electorală-fiecare își promovează candidatura, alegerea viitorilor membri. Cu siguranță noii membri sunt aleși cu o acuratețe deosebită pentru ca funcționalitatea și eficiența activității Consiliului să nu sufere consecințe negative.

Scopul de bază al Consiliului de tineret este comunicarea cu societatea tinerilor din localitate reușind astfel să identifice toate problemele și să propună soluții pentru diminuarea lor. În cazul în care problemele sunt de amploare , iar consiliul nu este împuternicit să le rezolve, membrii transmit situația în cauză spre autoritățile locale. Din ambele perspective sunt propuse soluții alternative, opinii, astfel încât nimeni și nimic să nu rămână ignorat.

Situațiile de conflict însă, nu sunt unica emisferă asupra căreia Consiliul își concentrează atenția. Ei încearcă să creeze un mediu ambiant pentru societatea tinerilor organizând proiecte predestinate dezvoltării generației tinere, concursuri, evenimente culturale și multe alte activități.

 „Cu siguranță uneori ideile sunt inspirate din cadrul activității altor organizații, de pe internet, cărți sau alte surse. Noi însă nu vedem acest lucru ca pe un impediment, ba din contra e ceva binevenit. În așa fel ne dezvoltăm , creștem și devenim mai buni”, afirmă Sanduța Lavinia, șef al departamentului „Proiecte”.

Ideea proiectului serilor de film a fost inițiativa Consiliului.  În vara anului 2019 când a fost oficial fondat Consiliul, au avut loc primele difuzări de film. Impactul a depășit așteptările organizatorilor fiind unul neașteptat de mare pentru o organizație ce se afla la început de cale. Prima difuzare de film în aer liber a reușit să adune aproximativ 450 de spectatori.

„Evenimentul a fost unul interesant și bine organizat. Mereu e plăcut sa-ți petreci seara alături de prieteni într-o atmosferă plăcută. Astfel de idei sunt bine-venite în localitatea noastră, așteptăm cu nerăbdare și alte evenimente asemănătoare”, ne-a comunicat Adriana Purcica, elevă în clasa a 11-a în orașul Ialoveni.

De-a lungul activității sale, Consiliul local de tineret din Ialoveni, a reușit să organizeze mai multe evenimente raionale: TVC-ul raional cu genericul ,,HOPA-HOPA, VREM ȘI NOI ÎN EUROPA !” , cityquest, treasure hunt, training-uri etc. Toate au avut un impact surprinzător pe care membrii ar dori ca și alți tineri să-l urmeze ca exemplu.

Ultimul proiect realizat de către CLTI a fost amenajarea zonei de agrement cu numele „Aleea tinerilor”. Deschiderea a avut loc pe data de 26 iunie, iar la eveniment vizitatorii au avut parte de concursuri, muzică live și tombolă cu premii.

Livia Lapteacru, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente