18.9 C
Chișinău
vineri, iunie 14, 2024

Câte 2-3 kilograme de castraveți pe zi în plină secetă. Start-up de succes în cadrul proiectului „Grădina Școlară”

Dumitru Marandiuc din satul Sîngerei este un antreprenor care nu s-au speriat de provocările ce pot fi întâmpinate în business, mai ales în domeniul agriculturii, și a pornit un start-up ce îi aduce roadă la propriu. Această oportunitate i-a fost oferită prin intermediul proiectului „Grădina Școlară” implementat de către Centrul Național de Mediu cu suportul Uniunii Europene, prin programul EU4Youth, și cofinanțat de Crucea Verde Internațională în perioada 2018 – 2022.

„În luna februarie 2022 am lansat un concurs de idei de afaceri în agricultură, susține Adriana Velicinschi, coordonatoarea proiectului, prin care ne-am propus să stimulăm spiritul antreprenorial și să încurajăm inițiativele de afaceri în agricultură, într-o economie modernă în care tinerii creativi pot crește nivelul de competitivitate, pot să țină pasul cu tehnologia și sunt motivați să aducă un plus de siguranță financiară.”

Bugetul total al concursului a constituit 10 000 de euro pentru achiziționarea de echipamente, materiale, bunuri și servicii. Unul din cei cinci tineri care au participat la concurs este Dumitru Marandiuc, care a prezentat planul de afaceri descriind în detaliu și contribuția lui proprie pentru dezvoltarea start-up-ului.

„În luna aprilie am pregătit parcela de grădină pentru instalarea serei cu scopul să cultiv căpșune, povestește Dumitru. Am afânat prealabil solul, am îndepărtat rădăcinile, tuberculii. În timp ce instalam sera, am monitorizat prognoza meteo, ca să nu fie vânt și să minimizez șansa de eșec la întinderea peliculei. Ulterior am conectat țevile de irigare gravitațională prin picurare la rezervorul de apă. Condițiile climaterice, însă nu mi-au permis să plantez căpșune, cultura de bază pe care mi-am propus-o, de aceea am plantat castraveți”.

Determinat de a obține succes, Dumitru a făcut o navetă la piața locală unde a procurat semințe Olandeze de CORNICHÓN, câțiva saci de substrat universal și a început sădirea. Ca să se asigure că acestea se vor prinde, a pus trei semințe la un loc și mare i-a fost bucuria când chiar în ziua a treia a văzut primele plante răsărite.

„Din semințele plantate pe data de 12 iunie am cules primii castraveți la 22 iulie curent, în doar 41 de zile, susține Dumitru. Iată ce înseamnă creșterea și hrănirea organică. În primele două săptămâni am stimulat creșterea plantelor cu drojdie. Apoi le-am ”hrănit” cu măcerat de urzici ce are un conținut mare de azot, potasiu, calciu, fosfor, fier, dar și de microorganisme, oligoelemente, precum și cu cenușă pentru combaterea unor boli și dăunători”.

„În prezent, culeg câte 2 – 3 kg de castraveți pe zi și pentru început cred că este un rezultat foarte bun, mai ales în acest an în care Moldova a trecut printr-o secetă cumplită”, conchide Dumitru Marandiuc.

Castraveții urmează a fi conservați și comercializați la piață și alte unități comerciale.

Proiectul „Grădina Școlară” se implementează cu suportul Uniunii Europene, prin programul EU4Youth, și cofinanțat de Crucea Verde Internațională în perioada 2018- 2022. Parteneri ai proiectului sunt Centrul Național de Mediu din Moldova, Crucea Verde Belarus, Crucea Verde Ucraina, Fundația John Paul II Italia.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente