22.2 C
Chișinău
joi, aprilie 25, 2024

Mariana Țîbulac-Ciobanu: „Tot ceea ce fac este pentru a împărtăși oamenilor din jur lucruri făcute din inimă și cu pasiune”

Mariana Țîbulac-Ciobanu este o femeie care inspiră prin activitățile și proiectele pe care le dezvoltă. Este cercetătoare științifică superioară la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, jurnalistă, poetă, soție și mamă. Spune că tot ceea ce face este pentru a putea oferi din energia, puterea și creativitatea sa și altora.

O zi din viața Marianei decurge sub un echilibru dintre activitățile zilnice și cele profesionale, iar responsabilitățile și le planifică din timp.

„Munca de cercetător nu înseamnă să stai la birou. Asta presupune să umbli prin biblioteci, arhivă și să cauți materiale. Este o activitate pe care o poți face și de acasă. Totodată mai lucrez și la alte proiecte. Sonorizez cărți pentru persoanele cu deficiențe vizuale”, spune Mariana.

Îi place să cocheteze cu microfonul, iar la momentul de față are sonorizate deja peste 60 de cărți. Printre acestea sunt cele din categoria beletristică, dar și manuale pentru studenți despre psihologie, psihosomatică, precum și acte normative: Codul Civil și Codul Muncii.

„Această activitate durează în funcție de cât de mare este cartea. Dacă vorbim despre vreo 300-400 de pagini, atunci am nevoie de 20 de ore în care eu stau și sonorizez pagină cu pagină. Desigur că se întâmplă și momente când mă bâlbâi sau am o tuse”, povestește femeia.

Mai mult de atât, Mariana este implicată și într-un proiect social, un podcast intitulat „Depășim prejudecăți”, în care putem descoperi istorii de succes ale persoanelor cu dizabilități, care au depășit stereotipurile și prejudecățile.

„Ideea a pornit atunci când stăteam cu fetița mea în concediu de îngrijire a copilului. Nu voiam să mă plictisesc și am aplicat la un program al Institutului Național Democratic „Femei cu idei”. La finalul programului am dorit să vin cu ceva nou și util pentru comunitatea din care fac parte, așa că am optat pentru un podcast”, povestește jurnalista.

Autoarea podcastului susține că este o nișă puțin exploatată de către jurnaliști, fapt pentru care a vrut să ilustreze în cadrul episoadelor istoria de succes ale persoanelor cu dizabilități, nu doar nevoile și problemele cu care se confruntă.

„L-am intitulat „Depășim prejudecăți” pentru că adesea se consideră că persoanele date sunt incapabile de anumite lucruri. În schimb, noi inspirăm și dăm un imbold altor persoane care se află în impas și nu întotdeauna se pot bucura de viață, chiar dacă au mâini, picioare, vedere sau auz”, mai punctează Mariana.

Deși are în palmares o mulțime de reușite, femeia mărturisește că nu aleargă după succes. În schimb, toate activitățile sale sunt destinate pentru a se simți bine și a împărtăși oamenilor din jur lucruri făcute din inimă și cu pasiune.

Fericirea Marianei este alimentată de fetița sa, pentru care își dedică tot timpul liber. Citesc împreună poezii, gătesc ceva gustos și se pregătesc pentru a păși primele trepte ale școlii.

„Familia pe care o am și fetița mea sunt cele mai de preț comori, iar studiile și realizările mele sunt ceva ce am clădit din resurse minime și continui să fac asta cu drag”, a conchis Mariana.

Mariana are o dizabilitate locomotorie. Prin munca sa și exemplele personale, femeia inspiră și motivează oamenii să depășească limitările impuse de condițiile lor și să se concentreze pe capacitățile și potențialul lor, indiferent de provocările vieții. Este de părere că orice persoană, dacă are parte de sprijinul comunității și este tratat corespunzător se va dezvolta încrezător, își va putea valorifica potențialul. 

Ilinca Fiodorov

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente