7 C
Chișinău
vineri, februarie 26, 2021

AEE informează cum să ventilăm corect încăperile

25 februarie, Chișinău. În contextul promovării eficienței energetice în rândurile populației, Agenția pentru Eficiență Energetică lansează al șaselea spot video, însoțit de un pliant ce conține informații privind ventilarea corectă a încăperilor.

Calitatea aerului din casă determină confortul și sănătatea întregii familii. O ventilare corectă asigură casa cu aer proaspăt, reglează nivelul de umiditate și reduce riscurile apariției mucegaiului sau a bolilor respiratorii.

În acest sens, AEE vine cu recomandări, cum ar fi:

  • Ventilează regulat încăperile sau utilizează un dispozitiv de ventilație complet automatizat;
  • Verifică umiditatea. Dacă aceasta este de 55% sau mai mult, aerisește camera;
  • Elimină sursele de mucegai– nu usca rufele în încăpere.

Pliantul informativ îl puteți accesa AICI.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice

Inițierea unei Platforme de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni

Inițierea unei platforme de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni s-a aflat în prim-planul unei reuniuni, desfășurată, la 24 februarie 2021, în regim on-line, sub auspiciile Consiliului Raional Ialoveni și a unui proiect susținut de Uniunea Europeană.

Proiectul „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Cei 24 de reprezentanți și reprezentante ale societății civile, consiliilor locale ale tinerilor, asociațiilor de băștinași, grupurilor de acțiune locală, grupurilor de inițiativă locală și ai administrației publice din raionul Ialoveni au fost salutați în debutul ședinței de către Vicepreședinta Consiliului Raional Ialoveni, Galina Tonu, care a menționat că „această reuniune este un eveniment binevenit, iar subiectele de pe agendă, mai ales aspectele juridice în buna funcționare a organizațiilor necomerciale, sunt foarte importante pentru noi toți”.

Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a încurajat inițiativa partenerilor din raionului Ialoveni de a crea o platformă de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale și a confirmat disponibilitatea echipei sale și a partenerilor proiectului de a oferi în acest sens consultanță, asistență și mentorat. „După crearea unor asemenea platforme de dialog la nivel național, este clar că astfel de platforme de dialog sunt necesare și la nivel local, astfel încât acest dialog să aducă soluții și beneficii cetățenilor și comunităților locale”, a afirmat Liliana Palihovici.

În cadrul evenimentului au fost citate exemplele de bune practici care există în acest domeniu în Republica Moldova – platformele de dialog dintre OSC și APL din raioanele Cahul și Soroca și a fost discutat conceptul de funcționare a unei asemenea platforme în raionul Ialoveni.

Participantele și participanții la ședința on-line au convenit asupra faptului că misiunea platformei de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni este de a uni organizațiile necomerciale și autoritățile pentru promovarea unor politici publice incluzive, centrate pe nevoile și aspirațiile cetățenilor.

„Ideea unei asemenea platforme este foarte binevenită”, a afirmat Daniela Nedelciuc, Președinta Asociației Obștești „Societatea modernizată prin aspectele reformelor teritoriale” din comuna Mileștii Mici, raionul Ialoveni, care a relevat necesitatea instruirii în continuare în acest domeniu.

„Suntem gata să ne implicăm și să mobilizăm societatea civilă, pentru că prezentăm interesele cetățenilor”, a precizat Maria Bivol, Președinta Asociației Obștești „Alternativa”.

„Asociația „Institutum Virtutes Civilis” este o organizație care are ca obiectiv promovarea bunei guvernări participative și a politicilor publice elaborate în mod participativ și incluziv. Și depunem, împreună cu partenerii noștri, ca aceasta să se întâmple nu doar la nivel național, ci și la nivel raional și local”, a concluzionat Liliana Palihovici, Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”.

Participanții la eveniment au ales Asociația Obștească „Eco-Răzeni” în calitate de facilitator al platformei dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni.

#dezvoltmd #EuropanUnion #CivilSociety

Acest material a fost elaborat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul este responsabilitatea exclusivă a proiectului „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive”, implementat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Concurs de selectare a unei companii pentru elaborarea produselor media în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul”, în perioada februarie-septembrie 2022

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este parte a proiectului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, obiectivul principal al căruia fiind promovarea egalității de gen, abilitarea femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor.

Serviciile companiei vor fi prestate în perioada februarie – septembrie 2022.

Cerințele față de compania media sunt descrise în Termenii de referință.

Termenul limită pentru depunerea dosarului este 2 martie 2021.

Dosarul va fi expediat prin e-mail la adresa: info.aoivc@gmail.com cu titlul „Concurs Companie Media”.

Pentru întrebări și detalii, persoanele interesate pot să ne contacteze la adresa de e-mail info.aoivc@gmail.com

Notă! Transmiterea dosarului de aplicare, va fi tratat de AO IVC drept acord din partea candidaților la transmiterea tuturor datelor cu caracter personal, la stocarea și prelucrarea lor. Organizațiile partenere vor respecta confidențialitatea datelor cu caracter personal prezentate de către candidați. Utilizarea și prelucrarea datelor cu caracter personal de către AO IVC se va face exclusiv în scopul evaluării candidaților pentru poziția vacantă anunțată. Drepturile subiectului datelor cu caracter personal, dreptul la acces la date, dreptul de intervenție asupra datelor sunt reglementate de Legea privind protecția datelor cu caracter personal nr. 133 din 08.07.2011. 

Această activitate este realizată de către IP CRAION CONTACT-Cahul și AO „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

TOMM REVIEWS, despre restaurantul italian „Storno Pasta & Pizza”

Tomm Blănaru postează pe blogul „TOMM REVIEWS” diferite recenzii a mai multor localuri din Republica Moldova, și nu doar, de asemenea împărtășește cu cititorii săi și propriile încercări culinare. În acest material, publicat pe Facebook, Tomm a scris despre experiența sa la restaurantul italian Storno Pasta & Pizza.

Sunt un mare fan al bucătăriei italiene, așa că nu ratez nicio ocazie să vizitez localuri noi care se specializează pe pasta, pizza și alte bunătățuri de acest gen. În sectorul Râșcani s-a deschis restaurantul Storno Pasta & Pizza. Din italiană „storno” se traduce ca graur, de altfel această pasăre apare și pe logo. Bucătarul șef este Alexei Chichkevitch. A fost anterior chef la „Fish-ka”, „Propaganda”, iar în timpul carantinei a lansat proiectul „Torro Pizza”.

Restaurantul este de tip open kitchen: îi puteți urmări pe bucătari cum prepară pastă home-made și blatul pentru pizza. Ador asemenea localuri, unde poți vedea cum ajunge dish-ul comandat de pe mesele bucătarilor direct în farfuria ta. Localul era practic gol, erau ocupate doar două mese. E bine să mergi în restaurant a doua zi după „Valentine’s Day”. Poți savura în liniște atmosfera și bucatele.

Am fost deservit în acea seară de chelnerul pe nume Giuseppe (așa s-a prezentat). Nu știu care e numele său real, cu siguranță nu e italian. Bănuiesc că asta e fishka localului. Giuseppe a lăsat o impresie bună: cunoaște meniul, politicos, atent, a repetat comanda. Dish-urile apăreau rapid, iar farfuriile goale nu erau lăsate mult timp pe masă. Meniul este unul destul de voluminos, este cu poze. Eu prefer meniurile mici, fără poze. Vouă cum vă place mai mult?

Am început cu două starteruri:

Stracciatella cu focaccia de casă (300 gr. – 85 MDL).

Stracciatela este o brânză moale, albă, cremoasă făcută din laptele bivolițelor care pasc pe pajiștile din provincia Foggia din sudul Italiei. Stracciatella se produce după tehnologia „pasta filata”, ce implică întinderea și mărunțirea. Stracciatela proaspătă a fost servită cu ardei și vânătă coaptă, rucolla și puțin pesto. Gustos!

Burrata al pepe al forno (300 gr. – 95 MDL).

Burrata este considerată regina brânzeturilor din Italia, apărută destul de recent. E un săculeț din mozzarella umplut cu smântână grasă, untoasă, amestecată cu bucăți mici de mozzarella. În farfurie mai avem o salată din quinoa, portocală și ardei copt. Burrata a fost irezistibilă, însă salata, per general, nu m-a impresionat. Probabil, pentru că nu sunt un mare fan al quinoa.

Ravioli cu tocană de iepure (400 gr. – 150 MDL).

Este specialitatea care mi-a plăcut cel mai mult în acea seară. O simfonie de gusturi care a fost asigurată de ravioli cu tocană de iepure, roșii uscate cu ulei de măsline și parmesan. Nimic de prisos! Complimente bucătarului!

Pasta Carbonara (420 gr. – 95 MDL).

Un bun bucătar italian, pe care il admir chiar și acum, care nu mai gătește la Chișinău mi-a zis odată că o carbonara gătită cu bacon nu este o carbonara autentică, ci o copie modestă a acesteia. Cred că acest lucru îl va confirma orice italian care știe a găti. Carbonara autentică se gătește cu guanciale sau pancetta. Carbonara de la Storno a fost gătită cu bacon, sosul nu l-am simțit deloc, pasta uscată. Magia Carbonarei nu s-a întâmplat.

Pizza Cinque Formaggi (450 gr. – 110 MDL).

Cei de la Storno au decis să fie mai originali, iar în tradiționala pizza Quatro Formaggi au înlocuit-o cu Cinque, cine dă mai mult? Din cașcavaluri avem: Mozzarella, Dorblu, Parmezan, Gauda, Philadelphiia, iar în calitate de sos a fost folosit Bechamel. Este un sos pe bază de lapte, unt, faină, cu adaos de nucșoară, sare, piper și ierburi aromatice. Pizza mi-a plăcut, blatul subțire, ingredientele de calitate, însă un „wow effect” nu s-a întâmplat. Continui să rămân în căutarea celui mai bun quatro sau cinque formaggi din oraș.

Tiramisu (75 MDL).

De regulă, nu prefer tiramisu-ul servit la pahar, însă cel de la Storno a fost destul de nice. Chelnerul Giuseppe a turnat deasupra sosul de cafea, transformând servirea unui simplu tiramisu într-un show. A fost delicios! Recomand! Din deserturi mai puteți lua Tartufo (65 MDL) – tort de ciocolată italian sau Cheesecake „Limoncino” (60 MDL).

La finalul serii am avut ocazia să-l cunosc pe chef-ul de la Storno Pasta & Pizza, Alexei Chichkevitch, care mi-a zis că acum se lucrează asupra noului meniu. Astfel, mai am un motiv să revin aici. Chiar sunt curios dacă gustul Carbonarei se va schimba între timp, căci sunt un admirator al acestui fel de pasta.

**********

Textul îi aparține lui Tomm Blănaru, food blogerul care postează recenzii despre mai multe localuri din Republica Moldova, și nu numai. Tomm spune că nu se poziționează ca un expert culinar sau un critic de restaurante: „Sunt un simplu oaspete al restaurantelor, la fel, ca și toți cititorii mei, care sunt niște persoane în căutare continuă de noi senzații gustative! Sper că experiențele pe care le am în diverse localuri vor prinde bine și altor oameni cărora le place să mănânce gustos și să descopere locuri noi”, spune Tomm pe blogul său – TOMM REVIEWS.

Madera Obri, fotografa pentru care creația înseamnă mai mult decât promovarea propriei înfățișări

Evghenia Belaia este tânăra fotografă pe care toți o cunosc sub pseudonimul de Madera Obri. Alege să nu-și dezvăluie propria înfățișare deoarece consideră că ceea ce contează cu adevărat pentru un fotograf sunt lucrările sale. De doi ani își exprimă emoțiile prin fotografiile pe care le creează.

– De ce ai ales pseudonimul „Madera Obri”, ce semnifică?

– Am ales acest pseudonim, deoarece este asociat cu fraza că fiecare dintre noi, uneori ne percepem superficial, nu observăm cât de individuali și perfecți suntem.

– Care este specificul lucrărilor tale?

– Fiecare fotograf este bun în stilul său, încerc să creez o idee excepţională, completând-o cu cele mai mici detalii, deoarece cred că fiecare lucru mic contează în crearea imaginii. Și, desigur, propriul stil în editarea pozelor.

– Când ai realizat că poți transforma această pasiune într-o afacere?

– Când am început să mă aprofundez în munca altor fotografi. Am văzut cum aceeași idee poate fi implementată în moduri diferite, motiv pentru care m-a inspirat să-mi adaug viziunea personală la fiecare lucrare pe care o fac.

– Am observat că fotografiile tale sunt atent prelucrate, cât de importante sunt cunoștințele în programe de editare pentru un fotograf?

– Pentru mine personal, ca fotograf și retoucher, acest lucru este foarte important, deoarece o fotografie este ca o schiță. Fiecare lucru mic creează un întreg. Când creez o imagine, văd deja imaginea terminată și editarea joacă un rol imens. Editarea este o lucrare individuală care subliniază frumusețea și subtilitatea fotografiilor.

– Ce încerci să transmiți prin fotografiile pe care le creezi?

– Vreau să-mi arăt viziunea asupra versatilității acestei profesii, pentru mine nu sunt doar fotografii, pentru mine este o artă.

– Atunci când privești prin obiectiv, unde poziționezi punctul din centrul lui?

– Totul este important, dar mai ales emoțiile pe care le transmite modelul. Fiecare emoție a modelului dă un anumit accent fotografiilor, dacă modelul nu își simte rolul în această filmare, semnificația proiectului va fi incompletă.

– Cât de mult contează modelul cu care trebuie să lucrezi?

– Fiecare are propriul său farmec. Pentru mine, nu contează: este un model profesionist sau o persoană care este fotografiată pentru prima dată. Importantă este încrederea și dorința de a crea împreună cu mine.

– Ce sfaturi ai pentru tinerii începători în acest domeniu?

– Există mulți fotografi talentați în Moldova. Le doresc tuturor începătorilor să își găsească propria individualitate.

Fotografii: Arhiva personală

„Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul”: lansarea unui proiect cu implicarea a 12 comunități din cele două raioane

Peste 80 de reprezentanți și reprezentante ale administrațiilor publice locale, comunităților, societății civile și grupurilor de inițiativă din raioanele Cahul și Ungheni, precum și ai partenerilor naționali și locali în promovarea egalității de gen s-au reunit la 19 februarie 2021, într-un eveniment on-line, pentru a lansa proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raionul Ungheni și Cahul”.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” este realizat de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Participantele și participanții la acest eveniment au fost salutați de către liderele celor două organizații necomerciale-inițiatoare ale proiectului – CONTACT-Cahul și „Institutum Virtutes Civilis”.

„Știu că suntem nerăbdători cu toții să pornim la drum în acest proiect, iar ceea ce ne propunem să realizăm împreună este să fortificăm rolul societății civile în asigurarea egalității de gen și să ajutăm administrațiile publice locale să elaboreze și să adopte bugete sensibile la dimensiunea de gen”, a afirmat Directoarea Executivă a IP CRAION CONTACT-Cahul, Silvia Strelciuc, cea care a moderat evenimentul de lansare a proiectului.

„Împreună putem realiza o schimbare în bine”, a menționat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, iar această schimbare a atitudinilor și percepțiilor poate veni de la fiecare dintre noi”. „Una dintre marile noastre speranțe este ca la finalul acestui proiect să putem spune fiecare dintre noi că aceste activități ne-au schimbat în bine viziunile asupra rolului femeii și a bărbatului în dezvoltarea comunităților, asigurând egalitatea de șanse între femei și bărbați”, a afirmat Liliana Palihovici.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” are drept obiective consolidarea capacităților societății civile și administrațiilor publice locale pentru a fi parteneri activi în promovarea și protecția drepturilor femeilor; consolidarea parteneriatelor dintre organizațiile societății civile și ale APL în elaborarea și ajustarea Strategiilor de dezvoltare Locală la dimensiunea de gen și dezvoltarea Planurilor Locale în domeniul egalității de gen și realizarea proiectelor ce promovează egalitatea de gen; și sporirea gradului de conștientizare de către public a necesității eliminării tuturor formelor de discriminare față de femei.

„Va fi un an în care ne vom vedea mai des datorită acestui proiect”, a afirmat Polina Panainte, Manageră de Program UN Women Moldova, care a menționat câteva dintre activitățile anterioare ale programului, printre care și activitățile consacrate celor 16 zile împotriva violenței față de femei, care s-au desfășurat pe plan local, reunind peste 100 de mii de persoane.

Șase comunități din raionul Cahul și șase comunități din raionul Ungheni vor fi implicate în proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raionul Ungheni și Cahul”, asigurând prin activitățile și inițiativelor lor integrarea dimensiunii de gen în politicile publice locale și în procesele de luare a deciziilor, precum și realizarea unor programe de prevenire a violenței în școli și în comunități prin abordarea stereotipurilor negative de gen și a violenței bazată pe gen.

În mesajul său adresat participantelor și participanților la acest eveniment, Vicepreședinta Consiliului Raional Ungheni, Tatiana Lazăr, a menționat că acesta este un proiect important și necesar „care va crea oportunități pentru femeile din cele două raioane implicate” și a apreciat angajamentul și dedicația tuturor partenerilor.

La rândul său, Vicepreședintele Consiliului Raional Cahul, Vladimir Calmîc, a punctat că „este necesar să transmitem tuturor un mesaj clar că violența împotriva femeilor este un comportament indezirabil și să promovăm practicile pozitive” de prevenire și combatere a acestui fenomen.

Agenda evenimentului de lansare a proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” a inclus și o scurtă ceremonie de semnare on-line a acordurilor de colaborare în cadrul acestui proiect, precum și realizarea unei fotografii de grup.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” este realizat de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Veronica Coberman: 10 reguli pentru îmbunătățirea dicției vorbirii

Veronica Coberman este prezentatoare de știri de radio, dar predă și cursuri de dicție în mediul online. În acest articol, antrenoarea de dicție ne-a prezentat 10 reguli care ne pot ajuta să ne îmbunătățim vorbirea.

– Regula după care mă ghidez și în prezentarea știrilor de radio, dar și în comunicarea zilnică este să respect fiecare sunet în cuvânt.

– O dicție bună vine la pachet cu antrenament zilnic a aparatului fonator. Asta presupune exerciții de respirație, exerciții de articulare și exerciții pentru voce.

– Este important să păstrăm terminațiile cuvintelor.

– Decât să citim incorect, dar repede o frământare de limbă, mai bine optăm pentru citirea clară și rar a acelei frământări. Numai atunci când ne vom asigura că pronunțăm corect fiecare fonem vom fi gata să mărim ritmul de citire.

– Deschidem gura. Unii vorbesc ca și cum ar fi încleștați, dar asta duce nemijlocit la neclaritate în vorbire. În caz contrar s-ar putea să fim rugați să mai repetăm o dată ce am vorbit – nu este o impresie prea bună, nu credeți?

– Nu în zadar atunci când scriem un text lăsăm spații între cuvinte. Asta ar însemna că aceeași regulă trebuie păstrată și când vorbim – de aceea, trebuie să lăsăm pauze între cuvinte în comunicare.

– Vorbiți în contraste! Monotonia în comunicare este plictisitoare. Este important să ducem o conversație interesantă: pe alocuri să ridicăm vocea, pe alocuri să o coborâm, pe alocuri să vorbim dinamic, iar pe alocuri să vorbim mai rar. În acest fel vom vorbi cu intonație.

– Citiți în voce orice, dar ar fi bine să fie ceva util.

– Citiți pe roluri, asta va completa nemijlocit punctul 7.

– Indiferent de ce abilități de comunicare dețineți, mereu este loc de mai bine. De asta, repetarea este mama învățăturii. Fiecare dintre noi are un potențial imens, iar 15 minute pe zi de antrenament al dicției vă va face să fiți cu un pas mai față de voi înșivă. De asta: Cupă cu capac, capac cu cupă!

TOMM REVIEWS, despre localul „PizzArt”

Tomm Blănaru postează pe blogul „TOMM REVIEWS” diferite recenzii a mai multor localuri din Republica Moldova, și nu doar, de asemenea împărtășește cu cititorii săi și propriile încercări culinare. În acest material, publicat pe Facebook, Tomm a scris despre experiența sa la localul „PizzArt”.

La Roma am văzut pentru prima dată pizzerii care vând pizza la felie. Mi s-a părut o idee superbă: îți cumperi un slice de pizza și-ți continui plimbarea prin acest minunat oraș. Revenit acasă, am descoperit pizza la felie de la GUSTO Pizza Md. O minunăție de pizza! Din păcate acum sunt închiși, sper că temporar.

În acest weekend, am avut parte de o nouă descoperire plăcută – PizzaArt. Sunt pe piață din anul 2015 și se consideră prima pizzerie „Al Taglio” din Moldova. „Al taglio” înseamnă pizza care se vinde la felie. Felia este dreptunghiulară. Pizza de tipul acesta, de regulă, se coace într-o tavă mare.

PizzArt a fost înființată de frații Gheorghe Ispir și Victor Ilie. Este o pizzerie micuță amplasată pe bd. Ștefan cel Mare 67. În interior cu greu și-au găsit locul patru mese. Când am intrat în local, era doar o singură masă ocupată de către o familie de italieni. Știu italienii unde se poate de mâncat o pizza bună în acest oraș. Toate felurile de pizza au blatul subțire și crocant. Indiferent de combinația de topinguri, felia se vinde la un preț unic de 21 de lei (100 de grame). Am încercat câte o felie din toate felurile de pizza care erau, la moment, în vânzare. Să începem!

Quatro Formaggi – chiar dacă pare o pizza simplă, este dificil să găsești în oraș un quatro formaggi care să fie gătită cum trebuie. „Patru cașcavaluri” de la PizzArt conține: dorblu, brie, mozzarella și parmezan. Blatul subțire, crocant + ingredientele de calitate și-ai făcut treabă. Un quatro formaggi superb! Merită să faci un drum până aici din orice colț al orașului pentru a gusta această pizza.

Pizza cu cârnăciori și ardei – pentru prima oară gust pizza cu cârnăciori. Cum spune unul din bucătarii mei preferați, Gennaro Contaldo: „Minimum ingredients, maximum flavour” – „ingrediente minime – gust maxim”. Doar trei ingrediente: cârnăciori, ardei și mozzarella, însă atât de gustos.

Pizza diavola – nu a fost atât de picantă, pe cât mi-aș dori. Nu am, însă, nici o obiecție în ceea ce privește gustul acesteia.

Pizza Caprese – mozzarella proaspătă, roșii și puțin oregano. O pizza fresh, aromată, merită savurată încet fără a vă grăbi undeva.

Pizza Crostino – conține doar mozzarella și șuncă. Nu am descoperit nimic nou.

Focaccia cu carne de pui, maioneză și verdeață – 35 MDL. Cred că e singura poziție din meniu care nu mi-a plăcut. Puiul plictisit, nu avea niciun gust, îi lipseau condimentele.

Cred că frații Gheorghe Ispir și Victor Ilie fac ceva deosebit pentru piața locală. Dacă aveți drum prin regiunea ceea, intrați neapărat și savurați o pizza autentică italiană. Succes echipei!

**********

Textul îi aparține lui Tomm Blănaru, food blogerul care postează recenzii despre mai multe localuri din Republica Moldova, și nu numai. Tomm spune că nu se poziționează ca un expert culinar sau un critic de restaurante: „Sunt un simplu oaspete al restaurantelor, la fel, ca și toți cititorii mei, care sunt niște persoane în căutare continuă de noi senzații gustative! Sper că experiențele pe care le am în diverse localuri vor prinde bine și altor oameni cărora le place să mănânce gustos și să descopere locuri noi”, spune Tomm pe blogul său – TOMM REVIEWS.

Librarius – 10 ani împreună! Scriitorul Igor Guzun

“… unui scriitor îi șade bine cu librarul, mie cred, îmi șade bine cu Librarius, pentru că oricine își poate găsi în librăriile Librarius #Binele.” ❤📖 Noi spunem că ne șade #Bine cu Igor Guzun 😊📚

Posted by Librarius on Friday, February 5, 2021

„Toate au un sens. Drumurile – cele bătătorite sau cele pe care rătăcim – au sens dacă le parcurgem. Pentru că drumului îi șade bine cu călătorul. Cărțile au sens dacă sunt citite. De asta scriitorului îi șade bine cu librarul. Mie cred că îmi șade bine cu Librarius. Pentru că aici fiecare poate găsi un #bine”, afirmă scriitorul Igor Guzun.

#librarius10ani

Librarius celebrează primul deceniu alături de iubitorii de lectură. În 10 ani a extins o rețea de librării în toată țara. În 10 ani a creat 1001 de emoții tuturor generațiilor.


În prezent, rețeaua Librarius numără 40 de librării situate în capitală, iar pentru a fi mai aproape de cititori au fost deschise magazine și în regiunile Republicii Moldova. În tot acest timp, librăriile au găzduit pe rafturi mii de cărți pentru toți iubitorii de lectură, o mulțime de jucării și jocuri de societate interactive.


sursa: www.librarius.md

AEE informează cum să conducem eficient pe timp de iarnă

16 februarie, Chișinău.  Agenția pentru Eficiență Energetică lansează un nou spot informativ, însoțit de un pliant, care vine cu informații privind conducerea eficientă a automobilului pe timp de iarnă.

Când vine iarna, îngrijirea mașinii poate fi o adevărată provocare. Pentru a ne bucura de un drum bun și pentru un consum econom de combustibil trebuie să atragem atenția la starea automobilului înainte de a porni la drum și să nu uităm de accesoriile importante, mai ales, în sezonul rece. Este important să ne asigurăm din timp cu anvelope de iarnă adecvate. O cauză a consumului înalt de combustibil iarna este încălzirea scaunelor, ventilația cu aer cald și dezghețarea geamurilor. Acest lucru necesită mai multă energie de la mașină. Un alt lucru important este să folosim tipul de combustibil recomandat mașinii noastre.

AEE vine cu recomandări de conducere a mașinii mai eficientă în sezonul rece, pentru a îmbunătățind consumul de combustibil și pentru mai multă siguranță în trafic.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.