13.2 C
Chișinău
vineri, aprilie 26, 2024

„Respect, Insistență, Sinceritate, Autocontrol, Duh Neînfrânat”

Ivan Iliev este un tânăr din Municipiul Cahul care a dedicat 14 ani din viața sa artei marțiale Taekwon-Do. În 2013 a obținut titlul de dublu campion mondial și maestru al sportului în Republica Moldova.

– De ce artele marțiale și nu alte tipuri de sport?

– Artele marțiale dezvoltă sportivul nu doar fizic, ci și spiritual…îl educă și îl face să evolueze din cea mai bună latură.

– Ce dificultăți ați întâmpinat în cariera de sportiv și antrenor de Taekwon-Do?

– Cele mai mari dificultăți, pentru mine, au fost momentele când apărea gândul să mă las de Taekwon-Do. Cred că fiecare sportiv, măcar o dată în viață, are astfel de gânduri, dar dacă reușești să le învingi, o să treci pe o treaptă mai sus. Sunt recunoscător părinților și persoanelor apropiate care niciodată nu m-au lăsat să renunț și m-au susținut în orice încercare.

– Care este dieta alimentară a unui sportiv de Taekwon-Do?

– Cum spunea Generalul Choi Hong Hi, fondatorul acestei arte marțiale „Taekwon-Do-iștii pot să mănânce tot”. Sigur că ar fi bine ca un sportiv să aibă o alimentație corectă, cu produse calitative și mese regulate, pentru că acestea împreună cu antrenamentele regulate vor face un tandem minunat.

– Priviți filme artistice despre arte marțiale? Ce părere aveți despre ele?

– Da, privesc, în film e arătat totul într-un fel, dar realitatea e alta. Aceste tipuri de filme nu numai că distrează și relaxează, dar și inspiră, încurajează și dau un imbold tinerilor de a se ocupa cu sportul, iar actorii devin niște idoli pentru ei.

– Care este cel mai în vârstă discipol?

– Cel mai în vârstă discipol are peste 50 de ani. În cadrul clubului am și o grupă cu vreo șapte bărbați de la 35 până la 55 de ani, pe care o numesc „grupa veteranilor”. Urmărindu-i pe ei în fiecare zi, mă bucur că indiferent de serviciu și alte treburi ei vin și se antrenează, se încarcă cu energie pozitivă și o lasă pe cea negativă. Când avem vacanță de sărbători, ei sunt cei care ard de nerăbdare să înceapă antrenamentele… caută mișcare. Grupa veteranilor este un exemplu pentru toți.

– Cu ce vă ocupați în afara sălii?

– Practic toată ziua sunt în sală, dar când am timp liber îl petrec cu prietenii, familia sau particip la diferite întâlniri la care discut tot despre Taekwon-do și sport.

– Ce calități trebuie să posede un sportiv de Taekwon-do?

– În primul rând un sportiv trebuie sa fie educat. Dacă este educație sunt și celelalte. Sportivul trebuie să fie înțelept, punctual, atent, responsabil, respectuos. În Taekwon-do și în toate artele marțiale stima pentru antrenor, pentru maeștri, pentru colegi este foarte importantă. Această artă marțială are cinci principii pe care le-am scris și în sală, acestea sunt RESPECTUL, INSISTENȚA, SINCERITATEA, AUTOCONTROLUL ȘI DUHUL NEÎFRÂNAT.

– Povestiți un caz hazliu de la antrenament.

– Primul care mi-a venit în gând este un moment când un băiat și-a cerut voie să bea apă, i-am permis, a ieșit în vestiar și parcă a dispărut. Peste vreo șapte minute când am ieșit să îl caut, el mânca ciocolată… își recăpăta forțele. (râde)

– Ați folosit vreodată Taekwon-Do-ul în viața reală?

– Nu, nu am avut astfel de cazuri.

Din 2014, Ivan Iliev este fondatorul și președintele Clubului Sportiv „Spartan” din Cahul având peste 150 de discipoli de diferite vârste, dintre care șase cu centura neagră.

Autor: Mihaela Milea
Foto: arhiva personală

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente