15.2 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Vadim Șterbate a publicat cartea „99 de atracții turistice din R. Moldova”

Vadim Șterbate este jurnalistul și fotograful din Republica Moldova care a publicat recent o carte despre turismul intern – „99 de atracții turistice din R. Moldova”. Prin această carte Vadim inspiră moldovenii să descopere atracțiile turistice autohtone, mai multe curiozități descoperiți în interviu.

– Cum ți-a venit ideea de a scrie această carte?

– Ideea nu este a mea. Acum doi ani am fost contactat de fostul meu coleg de la matinalul „Prima oră”, Virgil Botnaru, care activează la Editura „PRUT”, cu propunerea de a face un album turistic despre atracțiile dintre Nistru și Prut. Am zis hai să încercăm. Ideea a fost susținută și de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova fiind aprobată de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale.

Apoi m-am întâlnit cu Olga Stanciu, directoarea editurii „Prut Internațional” și echipa de acolo, unde am discutat cum ar trebui să fie cartea. Cred că au avut ceva bătăi de cap cu mine, care nu am practică în domeniul editării cărților, dar important că până la urmă publicația a ieșit bine. Deși inițial ne gândeam la o ediție bilingvă, în română și engleză, am abandonat ideea când am înțeles că va trebui să sacrificăm mult din text sau fotografii. Dar ne gândim și la o ediție doar în limba engleză.

– Cum ai descoperit toate cele 99 de atracții turistice?

– Majoritatea le cunoșteam deja. Despre ele făcusem reportaje în presa pe unde am lucrat, dar câteva le-am vizitat pentru prima dată. La cele pe care le cunoșteam mai puțin, cum ar fi vinăriile, am contactat unii cunoscuți care le vizitaseră anterior și am ținut cont și de impresiile lor. Am făcut o listă cu vreo 250 de obiective împărțite pe regiuni – nord, centru și sud, le-am mai filtrat și am ajuns la 99. Nu a fost greu de adunat 99, mai complicat a fost să las doar 99.

– Realizează un top 5 cu locurile tale preferate din carte.

– Este cam complicat, fiindcă îmi plac mai multe. Dar ca importanță și potențial aș selecta Schitul rupestru „Peștera Bechir” din Soroca, morile de la Beșalma, Țiglăul din Corjeuți, Lacul Beleu de la Slobozia Mare și „Peștera Surprizelor” din Criuleni.

– În ce interval de timp ai vizitat toate aceste locuri?

– Mi-am făcut un plan și anul trecut aproape în fiecare sâmbătă și duminică, fie însoțit de familie sau singur, cutreieram obiectivele turistice de pe la noi. Când aveam posibilitatea și destinațiile turistice erau accesibile pentru copii mergeam cu familia, ca să compensez cumva zilele libere ce nu le petreceam acasă. La unele în care nu mi-a reușit să fotografiez ce-am vrut, cum ar fi la vulcanul noroios din Bărboieni care vara trecută era acoperit de ape, am căutat imagini în arhiva mea. După ce la Țipova am lunecat de pe o margine de stâncă și m-am rostogolit într-o râpă, pentru vreo două-trei săptămâni am stat mai mult pe acasă. Apoi iar m-am pornit. Și așa încetul cu încetul le-am adunat, apoi m-am apucat de descifrat notițele și înregistrările de la fața locului, de selectat fotografiile.

– Cartea se bazează doar pe părerea proprie sau conține și alte păreri?

– Este o carte subiectivă, scrisă și motivată de ceea ce cunosc eu. Însă părerea mea se bazează și pe impresiile cunoscuților mei, a reacțiilor celor care au mai fost pe acolo, inclusiv a colegilor jurnaliști care au realizat reportaje despre ele.

Cartea „99 de atracții turistice din Republica Moldova” de Vadim Țterbate a apărut la Editura „PRUT”.

Fotografii: Arhiva personală

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente