6.6 C
Chișinău
marți, martie 19, 2024

IGOR VIERU: opt portrete și un album

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Editura Cartier și Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale, organizează, în 16 iunie 2021, la ora 17.00, întâlnirea cu genericul IGOR VIERU: opt portrete și un album, care include lansarea volumului Igor Vieru, de Roland Vieru (Editura Cartier, 2021), și vernisarea expoziției de portrete din Colecția de artă plastică a MNL.

Vor prezenta: Emilia Vieru, Vitalie Coroban, Florina Breazu, Vasile Malanețchi. Discuția va fi moderată de Maria Șleahtițchi.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Casa Pronin, str. Alexei Mateevici nr. 79.

Întâlnirea IGOR VIERU: opt portrete și un album se va desfășura în cadrul proiectului Miercurile literare, lansat de Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” pe 9 iunie 2021, cu dezbaterea Drept și literatură: Constantin Stere, la care au participat scriitorul Vladimir Beșleagă, dr. în drept Teodor Papuc, studenți de la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

IGOR VIERU s-a născut la 23 decembrie 1923 în România, satul Cernoleuca (actualmente în nordul Republicii Moldova). După absolvirea școlii primare locale, Igor Vieru își continuă studiile în județul Argeș. În 1944 revine acasă și lucrează un timp învățător în Horodiște. În 1946 este acceptat direct în anul III la Școala de Arte Plastice din Chișinău, la Facultatea Pictură. După absolvire, în 1949, devine profesor de desen la Școala Pedagogică din Călărași, ca după doi ani să revină la Cernoleuca, unde va preda limba franceză.

În 1953, Igor Vieru participă la expoziția republicană cu lucrarea Ion Creangă ascultând poveștile lui moș Bodrângă. Devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din U.R.S.S.

În 1957 se stabilește la Chișinău, lucrează un timp la revista „Chipăruș”. Apoi e numit director al Muzeului de Arte Plastice din Chișinău, expert al comisiei de atestare a lucrărilor de artă pentru expozițiile din cadrul Ministerului Culturii al R.S.S. Moldovenească.

Colaborează activ cu editurile chișinăuiene, participă la expoziții republicane, unionale și de peste hotare, predă compoziția și culorile la Școala de Arte Plastice „I.E. Repin” și Școala Medie-Internat Republicană de Pictură.

Cele mai cunoscute lucrări: Primăvara, În satul natal, Balada despre pământ, Toamna, Sărbătoare la Cernoleuca, Moară de vânt la Cernoleuca, Meșterul Manole. A realizat portretele scriitorilor Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Alexei Mateevici, Andrei Lupan, Vasile Coroban, Pavel Boțu, Grigore Vieru ș.a.

Igor Vieru este și ilustrator de carte. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli, propune copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar” din fosta URSS. Împreună cu Grigore Vieru, semnează volumul „Duminica cuvintelor”, eveniment editorial al anului 1968. A ilustrat numeroase cărți pentru copii: Poveste lui Harap Alb, de Ion Creangă; Capra cu trei iezi, de Ion Creangă; Poezii, de Mihai Eminescu; Guguță, căpitan de corabie, de Spiridon Vangheli; Băiețelul din Coliba Albastră, de Spiridon Vangheli; Mama, de Grigore Vieru ș.a.

După o boala îndelungată, la 24 mai 1988, Igor Vieru se stinge din viață. Este înmormântat în Cernoleuca.

„Nu poate fi dar mai de preţ ca dragostea de ţară şi de neam, dragostea de frumos, pe care ne-o insuflă pânzele şi grafica lui Igor Vieru. E pragul casei părinteşti, e scrânciobul din copilărie, e lumina din geamul care aşteaptă urători. Creaţia lui ne scoate în largurile frumosului, înnobilându-ne şi mobilizându-ne să apărăm viaţa şi poezia ei.” (Spiridon Vangheli)

ROLAND VIERU s-a născut la 10 august 1947, în satul Horodişte, raionul Donduşeni. A studiat doi ani limbile străine la Universitatea de Stat din Chişinău, după care merge la Institutul Unional de Cinematografie din Moscova, fiind discipolul lui Serghei Gherasimov.

În 1961, debutează în calitate de caricaturist şi ilustrator de carte. Opt ani mai târziu, Roland Vieru este cunoscut ca regizor de film, prin documentarul Explozia. Este regizorul filmelor Întâmplare la Festival (Moldova-Film), Vica, eu şi telefonul (Moldova-Film), Căruța (Mosfilm), documentarul Crescuţi, porniți și aşteptați ș.a. După 1975 se dedică sculpturii.

Roland Vieru s-a stins din viață la 71 de ani, în 2019, și este înmormântat la Cernoleuca, alături de tatăl său, Igor Vieru.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente