25.5 C
Chișinău
marți, aprilie 16, 2024

Igor Rotaru – maseurul cu dizabilități, dar cu mâini de aur

Igor Rotaru din satul Covurlui, raionul Leova, s-a născut cu o deficiență vizuală, care în timp a progresat. Acum, bărbatul vede doar 10 %, acesta fiind un impediment în dezvoltarea abilităților sale. Este cunoscut prin talentul său muzical, dar și prin iscusința de a face masaj. De 13 ani face minuni cu ajutorul mâinilor sale dibace. Prin intermediul masajului tratează anumite maladii și dureri. Foarte mulți oameni, în special cei din regiune , apelează la ajutorul lui.

Igor nu se plânge de necazurile pe care i le-a dat soarta. Le-a acceptat pe toate și s-a resemnat cu ele. Este un om foarte optimist, care încearcă mereu să vadă doar partea bună a lucrurilor. Ne-a vorbit cu zâmbetul pe buze despre toate provocările pe care i le-a dat destinul. A făcut față tuturor și se poate considera un om cu adevărat puternic.

Visul lui era să devină medic traumatolog. Începuse să facă chiar și studii în acest domeniu. Însă, după un an de zile a fost nevoit să renunțe la acest vis: „Mi se spunea că din cauza slabă a vederii nu voi putea niciodată să ajung medic. M-am împăcat cu acest gând și am renunțat la studii. În acea perioadă, un profesor m-a îndemnat să fac cursuri de masaj. Mi s-a părut o idee foarte bună, care mi-a trezit interes și am decis că ar fi bine să încerc”, ne povestește Igor Rotaru.

După finalizarea cursurilor, a început să pună în practică cunoștințele acumulate. Nu a avut nevoie de mult timp pentru a înțelege cât de bine i se potrivește această meserie. Se isprăvește de minune, datorită simțului tactil foarte bine dezvoltat. Atât consătenii săi din Covurlui, cât și alți oameni din satele vecine beneficiază de masajul terapeutic al specialistului nostru. Ședințele de masaj au loc la el acasă sau la domiciliul solicitantului.

Așa cum pensia de invaliditate și compensațiile primite de la stat nu-i sunt suficiente pentru asigurarea unui trai decent, Igor mizează pe banii câștigați din practicarea masajului. El și-a stabilit niște prețuri simbolice pentru munca sa. Astfel, pentru o ședință de masaj cu deplasare la domiciliu, el ia doar 70 de lei: „Eu nu pot să cer mai mult de atât, fiindcă oamenii de la sat o duc cam greu și nu au de unde să-mi dea mai mult. La unii le-am făcut chiar și gratis de câteva ori”, ne spune maseurul.

Igor ne povestește că cel mai solicitat tip de masaj este cel terapeutic, apoi cel relaxant. Majoritatea oamenilor apelează la el pentru rezolvarea anumitor probleme de sănătate. Se pare că  munca lui aduce rezultate foarte bune: „Am pus pe picioare șase persoane țintuite la pat în urma accidentelor vasculare cerebrale. Oamenii îmi mulțumesc în continuu pentru ajutorul oferit, iar asta îmi dă puterea de a lucra mai departe. Unele persoane din satele vecine, vin și mă iau de acasă cu mașina, doar pentru a putea beneficia de un masaj bun”, afirmă protagonistul reportajului.

De-a lungul experienței sale, el s-a confruntat și cu câteva situații neplăcute. Unii profită de faptul că are deficiențe vizuale: „Am avut un caz când persoana căreia i-am făcut masaj mi-a dat mai puțini bani decât trebuia. Mi-a pus în buzunar mai multe bancnote de un leu, crezând că mă poate duce în eroare. Când am ajuns acasă mi-am dat seama că-s doar 30 de lei, în loc de 70”, spune maseurul. Dar, a acceptat și puținul cu care a fost remunerat, știind că Dumnezeu îi va da mai mult din altă parte.

Pe lângă toate acestea, Igor a avut parte și de situații amuzante: „Unele femei din sat vin la mine la masaj pe ascuns. Nu-și doresc ca bărbații lor să cunoască acest lucru, pentru că-s geloși și nu le permit. Consideră că ei singuri le pot face masaj. Însă, un masaj eficient îl poate face doar un specialist”.

Muzica este un alt talent, care ocupă un loc aparte în inima sa. A avut multe ieșiri pe diferite scene, obținând diplome, premii și medalii în cadrul concursurilor și festivalurilor. Unul dintre cele mai importante premii este trofeul „Mărul de Aur”, obținut în cadrul Festivalului Internațional de Muzică, care s-a desfășurat în Torino, Italia. A căpătat titlul de Laureat al Concursului Republican „Mi-e dor de cântec”, care la fel are o importanță majoră pentru el. Pandemia i-a spulberat visele și i-a dat peste cap toate planurile legate de evoluția lui ca artist. Însă, el susține cu certitudine că nu va renunța niciodată la muzică.

Igor e de părerea că pentru a deveni un maseur bun este nevoie de dorință, putere și ambiție. Consideră această profesie drept un remediu pentru suflet, deoarece îi asigură socializare și conexiune cu oameni diferiți. Numele lui este cunoscut și în Italia, unde a mers pentru a face masaj moldovenilor stabiliți acolo. Ceea ce își dorește cel mai mult, este să ia sfârșit această  pandemie, pentru a putea avansa pe plan muzical și profesional.

Marina Chironeț, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente