27.7 C
Chișinău
luni, iunie 24, 2024

VlogONcello duce acordurile violoncelului în comunitățile Munților Făgăraș

Violoncelistul Radu Croitoru, alături de Fundația Conservation Carpathia și BMW Romania, aduc muzica și poveștile oamenilor din comunitățile Munților Făgăraș împreună, într‑o călătorie inedită.

În perioada 21–24 octombrie 2022, violoncelul se va auzi la Nucșoara, Sătic, Rucăr și Avrig, în spații neconvenționale, dar și în atelierele unor producători și meșteșugari locali, în cadrul proiectului „VlogONcello în Munții Făgăraș”.

Vom străbate sute de kilometri pe cai putere BMW, uniți de tradiție, cultură și acorduri de violoncel.

Radu Croitoru este un muzician călător, un tânăr violoncelist născut la Chișinău. Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Radu Croitoru a susținut recitaluri solo și camerale în țară și în străinătate. În prezent muzicianul este membru al Filarmonicii din Brașov și fondator al proiectului media VlogONcello.

Acompaniat de violoncelul său, Radu începe o nouă călătorie la poalele Munților Făgăraș, în căutarea oamenilor, meșteșugurilor și a locurilor mai puțin cunoscute.

Prin „VlogONcello în Munții Făgăraș”, Radu Croitoru, susținut de Fundația Conservation Carpathia și BMW Romania, își propune să cânte pentru oameni, să creeze momente neașteptate în viața lor, să ofere meșteșugul și sunetul violoncelului în schimbul unui meșteșug al locului, împărțind astfel bucuria de a face muzică cu oamenii locului.

„Muzica aduce de data aceasta împreună oamenii Munților Făgăraș, meșteșugul lor, istoriile și ce au ei mai special. De la Nucșoara, trecând prin Rucăr, Făgăraș și Avrig, arcușul violoncelului va prinde viață, iar oamenii vor trăi experiența unui recital cum poate n‑au mai experimentat în aceste locuri. Credem că proiectul oferă o formă diferită de promovare a comunităților și a biodiversității Munților Făgăraș, iar această inițiativă este una dintre formele pe care le-am pus în practică”, a declarat Victoria Donos, Director de Comunicare Fundația Conservation Carpathia.

„Deși suntem diferiți, suntem o țară și un neam, iar muzica este limba universală, care ne unește sufletele. Avem plăcerea de a susține inițiativa lui Radu care unește părți diferite ale României, prin muzică. Distanța nu e un obstacol, atunci când cu adevărat iubești ceea ce faci. Indiferent de drum și vreme la drum, BMW România trece orice traseu, ducând acordurile de violoncel în locuri pitorești, unde muzica va răsună cu alte culori și ecouri”, a declarat BMW România.

„Ideea de a face schimb de experiență cu oameni din diferite domenii mi‑a venit în pandemie, când duceam mare lipsă de evenimente culturale. Totul a început într‑o cafenea, când am rugat proprietara să mă învețe să fac o inimă în cappuccino și am vrut să‑i ofer ceva în schimb, deci m‑am oferit să‑i arăt cum reușește arcușul să nască muzica pe corzile violoncelului. Așa s‑a născut VlogONCello, un proiect în care învăț ceva dintr‑o meserie și ofer în schimb muzică.

Călătoria prin zona Munților Făgăraș este despre interacțiunea cu oamenii, cu tradițiile și folclorul local, pentru a face un schimb de emoții pozitive, pentru a‑i motiva să continue ceea ce fac și, mai ales, pentru a‑și împărțăși arta lumii din jur. Prin acest schimb de profesii vom avea ocazia să ne confirmăm nouă înșine cât de mult contăm, că suntem deosebiți prin ceea ce facem și în același timp suntem atât de apropiați unul de celălalt, indiferent de profesie, atâta timp cât suntem dedicați și ne iubim munca pe care o facem zi de zi”, a declarat Radu Croitoru, violoncelist și creatorul proiectului VlogONcello.

𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠

Vineri, 𝟮𝟭 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 2022, Nucșoara

ora 12:30 – concert în curtea Școlii Gimnaziale Nucșoara

pe drumul istoriei Via Valahia alături de Constantin Berevoianu, membru fondator al Asociației Salvamont Nucșoara

întâlnire cu Ion Rodoș, meșter cioplitor în lemn

Sâmbătă, 𝟮𝟮 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, Sătic, comuna Rucăr

ora 11:00 – cum se naște o pădure, vizită la pepiniera Fundației Conservation Carpathia din Sătic

muzica vâltorii Rucăr

povești despre meșteșuguri care rezistă prin oameni (schimb de experiență cu producătorii locali)

Duminică, 𝟮𝟯 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 2022, Rucăr

ora 11:00 – recital la brunch‑ul de toamnă din Rucăr

Luni, 𝟮𝟰 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 2022, Avrig și Făgăraș

ora 11:00 – recital la poalele Munților Făgăraș, zona Valea Avrigului

ora 14:00 – șezătoare la Biblioteca din Avrig alături de Maria Grancea, bibliotecar la Biblioteca Orășenească Avrig și muzeograf la Muzeul Orașului Avrig

vizită cu gust la Casa Terra, Făgăraș cu Dana Graura, antreprenor care a readus și reinterpretat gustul bucătăriei locale

Întregul periplu va fi documentat și prezentat de către Victor Maxian, regizor și video reporter Radio Europa Liberă Chișinău.

Urmăriți călătoria pe paginile media VLOGONCELLO

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente